4 vejce
240 g polohrubé mouky
200 g krupicového cukru
10 lžic horké vody
6 g kypřícího prášku
1 špetka soli
1 lžíce kakaa
tuk na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy
Formu na bábovku vymažeme dobře máslem a vysypeme strouhankou.
Včas dáme nahřívat troubu na 180 °C.Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh.V míse ušleháme žloutky s cukrem, postupně k nim zašleháváme 10 lžic horké vody (nesmí být vařící!). Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne světlá pěna. Poté přisypáváme postupně mouku a středně šleháme, pak do těsta lehce vmícháme bílky.Většinu těsta nalijeme do formy a do zbylé menší části vmícháme kakao. Tmavé těsto pak lijeme pramínkem na světlé a vytvoříme tak mramorování.Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut. Zda je bábovka upečená, vyzkoušíme zapíchnutím špejle - neulpí-li na ní kousky těsta, je bábovka hotová.Po upečení bábovku necháme chvilku chladnout ve formě, potom formu obrátíme dnem vzhůru a bábovku vyklopíme.
Autor: Aniston | |
Datum vložení: 04.06.2013 08:08 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz