200 g hladké mouky
50 g mouky celozrnné
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
30 g kakaa holandského
90 g cukru krupice (ještě lépe třtinový)
90 g másla
2 vejce
2 zakysané smetany (nejlepší je jihočeská)
200 g čokolády hořké
špetka soli
Krém:
125 g másla
cukr moučka (dle chuti)
1/2 sáčku pudinku vanilkového
130 ml mléka
cukr krupice (dle chuti)
nutella
Muffiny těsto: Nejdříve rozehřejeme máslo. Připravíme dvě misky. Do jedné dáme cukr, zakysanky, vejce a zchladlé máslo a do druhé dáme sypké suroviny - mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a promícháme je.Čokoládu nasekáme na hrubší kousky a necháme stranou.Troubu rozehřejeme na 175°C (horkovzduch).Sypké suroviny vmícháme do tekutých - stačí metličkou - a jako poslední přidáme nasekanou čokoládu. Těsto je hustší konzistence. Připravené formičky / plech na muffiny naplníme těstem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 18-25 minut. Dle velikosti muffin a zkušeností s troubou.Muffiny před vyjmutím vyzkoušíme špejlí a poté je vyndáme z trouby. Rozložíme je na rošt, aby dobře vychladly.
Muffiny krém:
V části mléka rozmícháme pudink a cukr. Zbylou část přivedeme k varu a vlijeme rozmíchaný pudink, který za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nádobu s pudinkem dáme do studené vody a za občasného promíchání vychladíme.Máslo (pokojové teploty) vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny a pomalu vešleháme prochladlý pudink. Můžeme přidat i pár kapek rumu pro vůni.Do zchladlých muffin vydlabeme malou lžičkou otvory, asi tak do poloviny výšky. Na dno dáme po plné lžičce nutelly a na ni nastříkáme ozdobným sáčkem máslový krém.Ten můžeme ještě zlehka ozdobit na jemno nastrouhanou čokoládou, nebo nechat muffiny v chladnu a poté jejich vršek namáčet v rozpuštěné čokoládě.
Recept na čokoládové muffiny jsem dostala od kamarádky, ale trošku jsem si ho upravila podle svého. Vynikající jsou ještě vlažné, kdy jsou kousky čokolády uvnitř muffin ještě tekuté, takže je to pro čokoholiky takové nebe v ústech.
Tyto jsem dělala kamarádce na oslavu a tak jsem proměnila "obyčejné" muffiny, na o něco slavnostnější. Všem chutnaly a tak doufám, že budou i vám.
Celozrnnou mouku lze vynechat a dát o 50 g více hladké.
Do krému lze přimíchat i najemno nastrouhanou čokoládu, nebo trošku nutelly.
Autor: mirca75 | |
Datum vložení: 14.06.2013 21:42 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz