150 g máslových věnečků
60 g mletých lískových oříšků
60 g másla
3 lžíce rumu
2 mascarpone
1 smetana ke šlehání
1 smetafix
2 mléčné čokolády
holandské kakao
cca 5 meruněk na omáčku
libovolný počet meruněk na ozdobu
třtinový cukr (podle chuti)
citronová šťáva (podle chuti)
cca 1/2 dl vody
1 lžička solamylu
ušenky si dáme do sáčku a paličkou na maso je umlátíme na sypkou směs, to samé oříšky :) Přidáme máslo a rum a vypracujeme si těsto. Nesmí se moc lepit, ani moc drolit, podle potřeby přidejte máslo, nebo sušenky :) Na dno dortové formy dáme pečící papír a korpus rovnoměrně rozprostřeme na dno. Smetanu si ušleháme do tuha se smetafixem, přimícháme mascarpone, dobře promícháme a přidáme rozpuštěné mléčné čokolády. Mě stačí mikrovlnka na cca minutu :) Vmícháme do krémové směsi a vlijeme na korpus. Necháme řádně vychladit. Mě stačily ani ne 3 hodiny :D Doporučuju před podávání snížit teplotu v lednici (pokud nemáte regulaci, stačí chvilka v mrazáku :) bude to takové "zmrzlinovější" ) Dortík si prořízneme na porce a posypeme holandským kakaem (když byste ho posypali před nařezáním, tak by se vám hodně kakaa dostalo do řezu :) ) Na drobné kostičky nakrájené meruňky si dáme do rendlíku, mírně podlejeme vodou (tak, aby byly cca všechny ponořené, ale neplavaly) a necháme provařit. Vidličkou je pořádně rozmačkáme. Přidáme podle chuti třtinový cukr, nebo citronovou šťávu (podle toho, jaké jsou meruňky, přezrálé jsou sladší a míň kyselé) ve studené vodě (cca půl deci) si rozpustíme solamyl a postupně přiléváme k meruňkám. Hustotu si regulujte podle sebe. Před podáváním přelejeme horkým přelivem. Do přelivu můžeme kápnout vanilkový extrakt a přisypat špetku skořice.
Filigránek je z klasické čokolády na vaření, nastříkaný pomocí igelitového pytlíku na pečící papír :)
Autor: Mirusha | |
Datum vložení: 20.06.2013 17:07 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz