Testo:
600 g hladká mouka
20 g droždí čerstvé
200 ml vlažné mlieko
1 KL cukru
1/2 KL soli
175 g kysaná smetana
1 vejce
50 g rozehřáté máslo vlažné
Na potření těsta:
150 g másla (nie margarín!)
1 PL mouky hladké zamícháme
Na potření croisantů:
1 rozšlehané vejce
Náplň :
350 g Nutella
Droždie necháme oživiť v osladenom vlažnom mlieku - cca 20 min.
Múku preosejeme, vmiešame soľ. Vajce rozšľaháme, vmiešame do kyslej smotany.
Zo všetkých surovín vymiesime pružné cesto, môžeme použiť DP - len na prípravu cesta. Necháme cca 30 minút stáť, cesto mierne ožije.
Vyvaľkáme ho na obdĺžnik, cca 2-3 mm hrúbku. Potrieme zmesou masla a múky - do mäkkého (nie roztopeného!) masla vmiešame múku. Zvinieme z kratšej strany ako závin. Rozkrojíme na dve časti (foto), dáme do chladničky na 2 hodiny.
Každú polovicu "závinu" po dvoch hodinách zvlášť vyvaľkáme - znovu na cca 2-3 mm, máme obdĺžnik široký cca 35 cm. Po dĺžke prekrojíme a krájame z cesta trojuholníky (foto). Plníme Nutellou, rolujeme rohlíky. Ukladáme na peč. papier, fóliu. Necháme na plechu stáť cca 30 minút, potrieme vajíčkom a pečieme asi 20 minút 180 - 200 stupňov.
Upečené pocukrujeme.
Môžeme plniť slanou náplňou, napr šunka, syr, chorizo, povrch sypať syrom a pod.
Cesto je treba v chladničke dobre vychladiť, mňa tlačil čas, takže teraz nie sú croissanty úplne perfektné.
Pridávam kvôli úplne jednoduchému spôsobu prípravy croissantového cesta, odpadá zložité prekladanie.
Autor: magdalenka | |
Datum vložení: 02.07.2013 15:53 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz