Korpus:
300 g máslových sušenek
200 g lískových oříšků
150 g rozpuštěného másla
Náplň:
500 g ricotty
200 g moučkového cukru
500 ml jogurtu
20 g želatiny v prášku
50 ml citronového likéru
2 lžičky citronového extraktu
citronová kůra (dle chuti)
citronová šťáva
2 sáčky citronového želé (galaretka citronová)
500 ml vody
Citronové želé:
300 g vody
citronová kůra (dle chuti)
citronová šťáva
100 g cukru
1 vanilkový cukr
50 ml citronového likéru
10 g želatiny v prášku
žluté potravinářské barvivo
Na suchej panvici oprazime lieskove oriesky. Odstavime zo sporaka a nechame ich vychladnut.Susienky pomelieme (postruhame), pridame pomlete lieskove oriesky a rozpustene maslo.Dobre vymiesame a touto zmesou vylozime dno tortovej formy vylozenej papierom na pecenie. Silno zmes utlacime, aby sa korpus pri krajani nerozpadaval. Odlozime do mraznicky, kym si pripravime dalsiu vrstvu.Zelatinu dame napucat s 5 lyžicami vody.Ricottu (u mna mascarpone a tvaroh) vymiesame s cukrom.Potom pridame jogurt, nastruhanu citronovu koru, stavu z citrona, citronovy extrakt, citronovy liker (mozno vynechat) a dobre vsetko spolu vymiesame.Napucanu zelatinu na velmi miernom ohni za staleho miesania rozpustime. Nevarime, energicky miesame, aby sa nam vsetky hrudky rozpustili.Potom do zelatiny, ked je uz tekuta, odoberieme 2-3 lyžice z jogurtovej masy a dobre ju rozmiesame v zelatine.Za staleho slahania pridame tuto rozmiesanu zelatinu do zbytku jogurtovej masy a dobre preslahame mixerom, aby sa zelatina dostala rovnomerne do celej masy.Vylejeme na susienkovy zaklad, zarovname a odlozime opat na par minut do mraznicky (asi 15 minút).Ak mame citronovu galaretku, tak ju pripravime podla navodu, iba znizime vodu na polovicu, cize na 500 ml vody pouzijeme 2 galaretky (citronove zele).Chladnucou, ale este stale tekutou galaretkou zalejeme vrch torty a odlozime uz iba do chladnicky stuhnut. Minimalne na 4 hodiny, najlepsie vsak cez noc.Zelatinu dame napucat s 5 lyžicemi vody. Vodu, cukor, vanilkovy cukor, citronovu koru, stavu z citrona uvarime na sirup.Odstavime a precedime cez sitko. Pridame citronovy liker, potravinarsku farbu, dobre zamiesame.Napucanu zelatinu zalejeme teplym sirupom a dobre vymiesame, aby sme nemali hrudky. Ochladenou, ale este tekutou zelatinou zalejeme tortu. Odlozime do chladnicky na par hodin.Pred podavanim ozdobime tortu vyslahanou slahackovou smotanou, boky potrieme malym mnozstvom slahacky a na nu dame mandlove lupienky oprazene na suchej panvici.
Fotopostup najdete tu: http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/2013/07/jaho...
Autor: adkas | |
Datum vložení: 03.07.2013 16:43 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz