TopRecepty.cz

Záviny z domácího listového těsta


Záviny z domácího listového  těsta

Suroviny

Těsto:
400 g hladké mouky
250 g tuku (např. Omega)
1 vejce
12 lžic vody
2 lžíce octa

Na posypání těsta:
strouhanka
perník
mletý mák

1. náplň:
10 jablek
všechny suroviny podle chuti
cukr
mletou skořici
rozinky
vlašské ořechy

2. náplň
250 g tvarohu v kostce
cukr podle chuti
1 vanilkový cukr
1 vejce
rozinky podle chuti

Jiný, ale podobný recept na těsto:
300 g hladké mouky
250 g tuku (např. Omega)
1 žloutek
200 ml vody (s trochou octa)

Postup

Ztuhlý tuk na větším slzičkovém struhadle nastrouháme do prosáté mouky, přidáme vše ostatní a opravdu rychle zpracujeme těsto, moc nehněteme, aby těsto "lístkovalo". Zabalené v mikroténu dáme na pár hodin do chladničky nebo i do druhého dne.Pak rozdělíme na 3 díly, vyválíme obdélník, posypeme po celé ploše buď strouhankou osmahnutou na troše másla, strouhaným perníkem nebo mletým mákem.Na tento základ rozprostřeme nastrouhaná jablka, poprášíme cukrem, skořicí, dáme namočené rozinky a nahrubo nasekané vlašské ořechy. Můžeme pokapat vlahým máslem, a i pak při svinování potírat (není nutné).Svineme do závinu, konce přimáčkneme, nebo podložíme a vložíme na plech.Můžeme použít i tvarohovou nádivku, kdy tvaroh v kostce smícháme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou, rozinkami a pokud potřebujeme trochu zahustit, tak buď troškou dětské krupičky, nebo pudinkem bez vaření, vanilkovým Créme Olé.Taktéž svineme do závinu.Povrch můžeme potřít rozšlehaným vejcem.Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pak snížíme teplotu na 180 °C pečeme do zlatova.Po vychladnutí pocukrujeme cukrem s vanilkou.

Poznámka

Zdroj: Lidové recepty
Mám vyzkoušené oba recepty, ten v pořadí druhý více lístkoval, s tím prvním se mi zase o něco málo lépe pracovalo :-))

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 07.01.2009 18:49

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz