Těsto:
460 ml polohrubé mouky (necelé 2 hrnky)
180 ml cukru krupice nebo krystal
200 ml mléka
6 lžic oleje
4 žloutky
4 bílky
2 lžičky prášku do pečiva
Mascarpone-krém:
400 g tučné kysané smetany (já měla 18%)
250 g Mascarpone
asi 5 lžic moučkového cukru podle chuti
1 creme ole puding vanilka
5 lžic hotového mandlového griliáše (krokantu), viz poznámka
asi 5 lžic mléka podle potřeby
Jahodový krém:
asi 15 středních očištěných jahod
2 ztužovače šlehačky
1/2 creme ole puding vanilka
(3 lžíce hotového Mascarpone krému)
cukr (podle chuti a kyselosti jahod)
5 lžic hotového mandlového griliáše (krokantu) na závěrečné posypání moučníků
Žloutky rozmixujeme s cukrem do pěny a postupně k nim přiléváme olej. Pak vmícháme po troškách mouku smíchanou s vanilkovým cukrem a práškem do pečiva a mléko. Z bílků vyšleháme pevný sníh a opatrně jej vmícháme ke žloutkové směsi.
Připravíme si větší plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný olejem a vysypaný kokosem (případně hrubou moukou). Vylijeme na něj těsto a pečeme v předehřátí roubě na 190°C asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne. Pak špejlí vyzkoušíme, zda je těsto propečené. Pokud je suchá, máme hotovo. Vyjmeme z trouby a vychladíme.
Mascarpone krém:
Kysanou smetany promícháme s cukrem. Přidáme mascarpone a krém Olé, pomalu rozmixujeme. Pode potřeby doředíme opatrně mlékem. Každá zakysaná smetana je jinak tuhá, proto nelze uvést přesné množství mléka. Tři lžíce směsi si dáme stranou na druhý krém. Pak pomalu vmícháme mandlový griliáš (krokant).
Jahodový krém:
Jahody s cukrem rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme ztužovače šlehačky. Pak do směsi přidáme asi 1/2 pudinkového krému Olé a 3 lžíce již připraveného mascarpone krému. Znovu rozmixujeme, v případě potřeby dosladíme.
Závěr:
Na vychladlý korpus rozetřeme jahodový krém na něj pak lžičkou klademe krém z mascarpone a opatrně roztíráme, aby se vrstvy nepropojily. Pokud se to ale stane, svět se nezboří, chutnat to bude stejně dobře .-)
Nakonec uděláme vidličkou nebo zoubkatou špachtlí vlnky, posypeme griliášem a dáme vychladit, ideálně přes noc, aby se moučník rozležel. Mezi námi - kdo to má celou noc vydržet... U nás se moučník chladil s bídou 3 hodiny, a to jsem musela stát u lednice s měchačkou a odhánět bezmocně slintající nedočkavce :-)))
Mandlový griláš alias krokant:
http://www.toprecepty.cz/recept/34726-mandlovy-gri...
Autor: danielle72 (Daniela) | |
Datum vložení: 06.07.2013 23:12 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz