300 g polohrubé mouky
200 g másla
100 g cukr písek
3 žloutky
1/2 prášku do pečiva
3 lžíce mléka
měkký tvaroh v alobalu
Mascarpone
cukr moučka dle chuti
jahodový pudink
zakysaná smetana - kelímek
5 bílků
pár kapek citronu nebo špetka soli
2 lžíce cukr moučka
0,5 dcl kvalitního jahodového sirupu
miska lesních jahod
Z mouky, cukru, změklého másla, žloutků, PDP a mléka vypracujme těsto, které můžeme - ale nemusíme - dát odpočinout do lednice na později. Až se dostaneme k pečení, rozmačkáme těsto do pekáče, lehce vystříkaného olejovým sprayem nebo vymáznutého papírem od másla - pekáč je velký asi 30x40 cm.
V této fázi zapneme troubu, aby se vyhřála na cca 170 st.
V míse smícháme tvaroh, mascarpone, zakysanku, cukr a práškový pudink a natřeme na těsto. Kdo chce, může přidat zbylé dva žloutky, tvaroh bude pevnější, ne tak krémový.
Bílky se špetkou soli nebo pár kapkami citronu šleháme ponorným šlehačem až zdvojnásobí objem, pak přisypeme za stálého šlehání dvě vrchovaté lžíce moučkového cukru a šleháme dotuha. Jahodovou šťávu dáme v hrníčku ohřát do MW - do varu - a za stálého šlehání malým pramínkem lejeme k bílkům a ještě chvíli šleháme.
Jahody v misce promícháme se sněhem a naneseme na tvaroh a těsto.
Pečeme, dokud sněhová čepice nebude hnědá, případě troubu ke konci pečení trošku ztlumíme.
Asi je tu podobných koláčů dost, ale s těmito menšími vychytávkami se mi nalézt nepovedlo
Autor: hosta | |
Datum vložení: 17.07.2013 11:36 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz