TopRecepty.cz

Bušin borůvkový koláč na plech


Bušin borůvkový koláč na plech

Suroviny

Těsto:
400 g polohrubé mouky
3 vejce
1 špetka soli
250 m l mléka
100 g Hery
90 g krupicového cukru
1 kypřicí prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
Na plech:
Hera na vymazání
hrubá mouka na vysypání
Ovoce:
borůvky (nebo jiné ovoce)
krupicový cukr (podle kyselosti ovoce)
vanilkový cukr
Žmolenka:
máslo
cukr
hrubá mouka

Postup

Hluboký plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Plech ale můžeme pouze vyložit papírem na pečení.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a předehřejeme ji na 180 °C.Připravíme ovoce, opláchneme ho a necháme důkladně okapat.Dále připravíme žmolenku promnutím másla nakrájeného na menší kousky s cukrem a moukou.Vejce oddělíme zvlášť na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh.Do mísy vložíme cukr, změklou Heru, žloutky a utřeme do pěny. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a vmícháme do žloutkové směsi spolu s mlékem pokojové teploty. Nakonec opatrně a lehce vmícháme tuhý sníh.Těsto rovnoměrně rozetřeme na připravený plech.Na těsto rozprostřeme borůvky, taktéž rovnoměrně na celý plech. Podle kyselosti ovoce ještě přisladíme cukrem a chuť zlepší i vanilkový cukr.Pečlivě posypeme žmolenkou. Počítáme, že čím je ovoce vlhčí (vodnaté), např. borůvky, rybíz apod., tím je nutné dát více žmolenky.Plech vložíme do předehřáté trouby. Doba pečení se pohybuje podle vlastní trouby mezi 40-50 minutami. Těsto je na kraji růžové, případně zkusíme špejlí lepivost.

Poznámka

Stejné těsto používáme i na meruňky, hustě pokládané vypeckované višně i švestky, angrešt, rebarboru a vše, dle vaší fantazie.
Třeme čočkovitým nástavcem Heru, cukr, žloutky. Dále už jen vše metlami ručního šlehače - úžasně rychlé a snadné.
Pouze sníh vmíchat ručně + rozprostření na plech.

autor Autor: Vaclav Fronek (Václav Froněk)
Datum vložení Datum vložení: 20.07.2013 15:05

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz