300 ml sojového mléka nebo rýžového mléka
špetka soli
100 g cukru
60 g oleje
1 vanilkový cukr
400 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
2 lžíce bramborové vlákniny nebo instantní bramborové kaše
2 lžičky sušeného droždí
citronová kůra
2/3 lžičky xanthanu
granko (nebo jiné slazené kakao bez obsahu mléčných složek)
hořká čokoláda (bez obsahu mléčných složek, např. Orion na vaření, Orion hořká nebo čokolády Lindt)
Rostlinné mléko mírně ohřejeme, přidáme lžíci cukru a sušené droždí, rozmícháme a necháme na teplém místě asi 10 minut. Mezitím si odvážíme sypké suroviny a důkladně je promícháme. Přidáme vzejitý kvásek a ostatní tekuté suroviny a vypracujeme pevnější těsto. To ihned bez kynutí rozdělíme na dvě poloviny. Každou polovinu pak vyválíme na kulatou placku a nakrájíme na osminky. Po obvodu posypeme grankem a doprostřed každého výřezu položíme kostičku čokolády. Od širšího okraje s náplní rolujeme směrem ke středu. Na závěr ještě zahneme rohy na krajích směrem dovnitř, aby náplň během pečení nevytekla. Rohlíčky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 30 min nakynout. Pak lehce potřeme vodou a posypeme mákem. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C dorůžova (asi 20 minut).
U bezlepkového kynutého těsta je důležité, že nesmí kynout dvakrát. Proto ho nejdřív zpracujeme do požadovaného tvaru a pak teprve necháme nakynout.
Vím, že pravé croissanty se pečou z těsta, které obsahuje hodně tuku a lístkuje. Pro dietu bez lepku, mléka a vajec je toto však velmi příjemnou náhradou.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Autor: petram | |
Datum vložení: 25.07.2013 08:07 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz