500 g filo těsta
rozpuštěné máslo
drcené pistácie
Náplň:
4 hrnky mléka
1 hrnek smetany ke šlehání
7 plátků bílého toastového chleba
1/2 hrnku kukuřičného škrobu
1/2 hrnku vody
3 lžíce cukru
růžová esence
Sirup:
2 hrnky krupicového cukru
2 hrnky vody
pár kapek citronové šťávy
růžová esence
Dále:
máslo na potření plechu
Na sirup smícháme cukr, vodu a růžovou esenci. Přivedeme k varu, zakápneme citronovou šťávou a svaříme na sirup, cca 15 minut. Necháme vychladnout.Kukuřičný škrob rozmícháme v 1/2 hrnku vody. Mléko, smetanu, růžovou esenci a cukr smícháme. Přilijeme rozmíchaný škrob a za stálého míchání přivedeme k varu.Čerstvý toastový chléb zbavený kůrky rozmixujeme najemno a vsypeme do mléčné směsi. Zhruba 2 minutky povaříme. Poté odstavíme a za občasného míchání necháme zcela vychladnout.2 ks tenkého filo těsta položíme na sebe a po celé ploše potřeme rozpuštěným máslem. Zakryjeme nyní již 1 dílem těsta a opět potřeme máslem.Ostrým nožem rozdělíme na delší obdélníky (zhruba 9 x 20 cm). Filo těsto, které máme stranou na pozdější zpracování vždy přikryjeme, má tendenci rychle schnout.Na každý díl dáme vrchovatou lžíci náplně a zabalíme. Nejprve těsto pouze přeložíme, abychom zakryli náplň. Poté levý spodní roh přeložíme k právě straně, čímž nám vznikne trojúhelník. Ten přeložíme směrem nahoru, a poté pravý dolní roh přehneme k levé straně. Způsob balení je vidět na přiložených fotkách.Připravené trojhránky položíme na plech, který jsme lehce vytřeli máslem. Máslem také potřeme všechny trojhránky po povrchu.Vložíme do vyhřáté trouby a při 200 °C 10 minut pečeme. Poté ještě horké přelijeme připraveným sirupem a posypeme drcenými pistáciovými oříšky. Podáváme vlahé nebo zcela studené.Sirupu použijte dle chutí, někdo má rád těsto více vláčné, někdo méně.
Tento arabský moučník, u nás nazývaný Namourah, patří k mým oblíbeným. Krém je velice jemný a chuťově připomíná krémový sýr. Spodní část těsta díky sirupu zvláční, vrchní část lehce křupe a krásně voní máslem.
Náhradní variantou může být jeden díl tence rozváleného listového těsta, které při balení náplně lehce potřeme máslem.
![]() |
Autor: aisha |
![]() |
Datum vložení: 31.07.2013 11:06 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady