Těsto na sušenky:
180 g hnědého cukru
130 g studeného másla pokrájeného na kostičky
40 g mletých mandlí
150 g hladké mouky
1 špetka soli
Odpalované těsto na větrníky:
200 ml vody
100 g másla
100 g hladké mouky
4 menší vejce
1 špetka soli
Náplň:
400 ml smetany na šlehání
cukr moučka podle chuti
Suroviny na sušenky smícháme ve velké míse na soudržnější drobenku (směs nevypadá jako těsto, ale odoláme pokušení přidat do ní vajíčko). Drobenku rozválíme mezi dvěma archy pečicího papíru na 3-4 mm plát. Teď už by mělo "těsto" držet tvar. Vykrajujeme z něj kolečka o průměru 5 cm, uložíme je na pečicím papíru do ledničky.V kastrůlku přivedeme k varu vodu s máslem a špetkou soli, přisypeme mouku a asi minutu mícháme, dokud se těsto nespojí v celek, který se odlepuje od stěn. Necháme zchladnout, občas zamícháme. Do vlažného těsta po jednom přidáváme vejce, vždy zamícháme a počkáme, až se těsto spojí - klidně elektrickým šlehačem na nejmenší obrátky.Na pečicím papírem vyložený plech tvoříme dvěma lžičkami dál od sebe hromádky z odpalovaného těsta a na každou hromádku položíme vychlazené neupečené kolečko ze sušenkového těsta.Pečeme 20-30 minut při 180 °C v předehřáté troubě na horký vzduch, během posledních pěti minut troubu občas na chvilku pootevřeme a odvětráme. Pak jeden větrník vytáhneme a rozřízneme, jestli je vevnitř upečený. Pokud ne, přidáme ještě 5 minut a uděláme nový test.Hotové větrníky okamžitě rozřízneme na poloviny, aby z nich vyšla pára. Před plněním je necháme zcela vychladnout.Větrníky naplníme ušlehanou smetanou.Pokud zbydou kolečka sušenkového těsta, upečeme je samostatně asi 15 minut na 160 °C.Z uvedeného množství surovin je 24 větrníků velkých jako klasické větrníky.
Zdroj: časopis Gurmet
![]() |
Autor: hosta |
![]() |
Datum vložení: 11.08.2013 13:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady