TopRecepty.cz

Větrníky ze dvou těst


Větrníky ze dvou těst

Suroviny

Těsto na sušenky:
180 g hnědého cukru
130 g studeného másla pokrájeného na kostičky
40 g mletých mandlí
150 g hladké mouky
špetka soli

Odpalované těsto na větrníky:
200 ml vody
100 g másla
100 g hladké mouky
4 menší vejce
špetka soli

Náplň:
400 ml šlehačky
cukr moučka podle chuti

Postup

Suroviny na sušenky smíchejte ve velké míse na soudržnější drobenku (nebojte se, že nevypadá jako těsto a odolejte pokušení přidat do ní vajíčko). Drobenku rozválejte mezi dvěma archy pečícího papíru na 3-4 mm plát. Teď už by mělo "těsto" držet tvar. Vykrajujte z něj kolečka o průměru 5 cm, uložte je na pečícím papíru do ledničky.
V kastrůlku přiveďte k varu vodu s máslem a špetkou soli, přisypte mouky a asi minutu míchejte, dokud se těsto nespojí v celek, který se odlepuje od stěn. Nechte zchladnout, občas zamíchejte. Do vlažného těsta po jednom přidávejte vajíčka, vždy zamíchejte a počkejte, až se těsto spojí - klidně elektrickým šlehačem na nejmenší obrátky.
Na pečícím papírem vyložený plech tvořte dvěma lžičkami dál od sebe hromádky z odpalovaného těsta a na každou hromádku položte vychlazené neupečené kolečko ze sušenkového těsta.
Pečte 20-30 minut při 180 st. v předehřáté troubě na horkovzduch, během posledních pěti minut troubu občas na chvilku pootevřete a odvětrejte. Pak jeden větrník vytáhněte a rozřízněte, jestli je vevnitř upečený. Pokud ne, přidejte ještě 5 minut a udělejte nový test.
Hotové větrníčky okamžitě rozřízněte na poloviny, aby z nich vyšla pára. Před plněním je nechte zcela vychladnout.
Naplňte větrníčky ušlehanou šlehačkou a nechte si chutnat.
Pokud vám zbydou kolečka sušenkového těsta (mně zbylo asi 7), upečte je samostatně asi 15 minut na 160 st.
Z uvedeného množství surovin je 24 větrníků velkých jako klasické větrníky.

Poznámka

Zdroj: časopis Gurmet

autor Autor: hosta
Datum vložení Datum vložení: 11.08.2013 13:41

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz