TopRecepty.cz

Chutný broskvový koláč z křehkého těsta


Chutný broskvový koláč z křehkého těsta

Suroviny

150 g hladké mouky
špetka soli
1 polévková lžíce moučkového cukru
65 g másla (pokrájeného na centimetrové kostky)
1 vejce (M) (trochu našlehané)
broskve půlené - kompot (820 ml)
60 g čokoládových kapek s vyšším obsahem kakaové hmoty, nebo hrubě nasekané čokolády
4 vejce
250 ml smetany ke šlehání
2 vrchovaté polévkové lžíce moučkového cukru

Postup

Mouku, sůl a moučkový cukr vložte do sekacího robotu a na chvilku zapněte, aby se provzdušnila mouka.
Přidejte nakrájené máslo a znovu zapněte robot. Nakonec vlijte trochu našlehané vejce.
Opět na chvíli zapněte, až se z těsta utvoří koule. Těsto nepřepracujte, zpracujte je rychle a co nejméně.
Přepracované těsto je pak těžké.
Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte v lednici alespoň 30 minut odpočinout, tím bude
těsto více elastické a bude se s ním lépe pracovat.

Odpočinuté těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále nebo mezi dvěma vrstvami papíru na pečení
na tloušťku 2-3 milimetry a přebytek mouky z těsta odstraňte štětcem nebo čistou utěrkou.

Jakmile je těsto vyválené na správnou tloušťku, přeložte jej na polovinu, nebo namotejte na váleček
a přeneste jej do koláčové formy. Těsto jemně stiskněte dolů do dolního okraje a přebytečné těsto
oddělte válečkem na povrchu koláčové formy. Vyplněnou koláčovou formu nechte ještě 20-30 minut
odpočinout v lednici. Tím se zabrání smrštění těsta během pečení. Teprve pak naplňte koláč.

Půlky broskví nakrájejte na čtyři díly, poskládejte je na těsto a posypte čokoládovými kapkami nebo
nasekanou čokoládou.

V hluboké míse rozšlehejte smetanu, cukr a vejce a hmotu vlijte do koláče. Vložte do předem vyhřáté trouby
na teplotu 200°C. Po deseti minutách pečení, snižte teplotu na 175°C a při této teplotě pečte koláč ještě
asi 30 minut. Jakmile je koláč upečený, opatrně jej vyjměte z trouby a nechejte trochu vychladnout.
Koláč se podává teplý, ale skvěle chutná i studený.

Poznámka

Všechny ingredience by měly být před zpracováním velmi chladné. Ingredience můžete vložit na chvíli
do mrazáku, ale nesmí být zmražené!!!!!!!!

autor Autor: Jardaaa
Datum vložení Datum vložení: 18.08.2013 19:35

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz