2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
1 špetka soli
1 lžíce olivového oleje
2 vejce
3 lžíce medu
1 hrnek mléka
2 hrnky rebarbory
jahody
ostružiny
borůvky
1 lžička třtinového cukru
1 lžička skořice
Oloupeme rebarboru a nakrájíme ji na kostičky. V rychlovarné konvici si uvaříme vodu a kousky rebarbory jí zalijeme. Necháme odstát 2 minuty a ihned scedíme. Rebarbora tak pouze ztratí svou kyselost (nemusíme tedy přidávat hrnek cukru navíc!), ale nesmí z ní být kaše.Do misky dáme med (pokud máme tuhý, rozehřejeme v mikrovlnné troubě), olej, 2 žloutky a mléko (nejlépe pokojové teploty). Přidáme mouku se sodou, skořicí a solí. Dle potřeby přidáme ještě mléko. Konzistence by měla být "táhlá".V jiné misce si vyšleháme 2 bílky.Sníh z bílků a kousky vychladlé rebarbory přidáme do první misky a lehce promícháme.Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe ovocem. Nakonec ještě posypeme skořicí a třtinovým cukrem.Pečeme na 180 °C asi 30 minut.
Koláč není příliš sladký, takže kdo má radši sladší, tak doporučuji přidat do těsta ještě cukr (nejlépe třtinový).
Na velkém plechu se koláč dělal zhruba 30 minut. V dortové formě je potřeba jej péct zhruba 40 minut.
Díky rebarboře v těstě je koláček pěkně vláčný a svěží ;-)
Autor: Lucie95 | |
Datum vložení: 13.09.2013 21:33 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz