500 ml hladké mouky
250 ml cukru (stačí méně, dala jsem kombinaci řepného a třtinového)
250 ml oleje
250 ml vlažného mléka
2 vejce
2 polévkové lžíce kakaa holandského typu
1 prášek do pečiva
4 plátky želatiny
4-5 polévkových lžic studené vody
500 g tvarohu v kostce
200 g kysané smetany
1 karamelové Salko
200 ml šlehačky na šlehání
100 g hořké čokolády (použila jsem 81% Equador Arriba)
Jednoduchý piškot: Celá vejce vyšleháme s oběma cukry do lehké pěny, opatrně přiléváme olej. Pak metlou zamícháme střídavě vlažné mléko a prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem. Vylijeme do plechu vymazaného a vysypaného anebo vyloženého pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 185 - 200°C (respektujeme vlastní troubu) na spodní a horní ohřev. Piškot je upečený, pokud se odlepuje od stěn plechu a má mechovitou konzistenci :-). Pro jistotu použijeme špilktest :-). Necháme dobře vychladnout na mřížce nebo podložce, nechávám i s papírem, lépe se s řezem manipuluje.
Ještě jednodušší krém: Plátky želatiny namočíme do 4-5 lžic studené vody a necháme v klidu pracovat. Rozšleháme tvaroh s kysanou
smetanou, pilně a neúnavně, aby krém neměl hrudky, pěkně dohladka. Postupně zašleháváme karamelové Salko, množství nechám na Vás, podle chuti, polovina se mi zdála málo .... dala jsem 3/4 plechovky. Hodně záleží na kvalitě a chuti tvarohu. Želatinu postavíme na sporák a pozvolna zahříváme do úplného rozpuštění, přivedeme téměř k varu, ale nevaříme !! Do horké vmícháme dvě lžíce krému a tuto směs vmícháme do zbytku krému. Navrstvíme na vychladlý piškot a necháme ztuhnout. Stačí cca 2 hod.
Polijeme polevou: Šlehačku necháme dojít k varu, postupně vmícháme hořkou čokoládu nalámanou na malé kousky. Necháme dobře rozpustit, umícháme do hladké a lesklé polevy. Nalijeme na ztuhlý krém, zdobíme podle fantazie (tu nemám).
Zákusek vznikl kombinací a úpravou dvou receptů dohromady:http://www.toprecepty.cz/recept/34274-kakaovy-krem... od danielle72
a http://www.toprecepty.cz/recept/25694-tvarohova--f... od rebeky.
Dani a Nadi, díky, vytrhly jste mi trn z paty před nečekanou návštěvou a při stávajících zásobách v lednici :-))
Původně jsem zamýšlela použít http://www.toprecepty.cz/recept/20161-hebka-husta-... ale kakao došlo :-), přišla na řadu improvizace :-).
Autor: senky (Jana Šenkyříková) | |
Datum vložení: 22.09.2013 08:39 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz