Těsto:
550 g hladké mouky
40 g rozpuštěného másla nebo Hery
2 žloutky
25 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru krupice
1 špetka soli
250 ml mléka (dle potřeby)
Maková náplň:
2 hrnky mletého máku
1,5 hrnku mléka (podle potřeby i více)
4-5 lžic hnědého cukru
1 hrst rozinek
máslo na potření (nebo rozkvedlané vejce)
Nejprve uděláme kvásek z droždí, cukru, lžíce mouky a lžíce mléka.Po vykynutí kvásku smícháme všechny ostatní suroviny, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme kynout přibližně hodinu, během té doby podle potřeby prohněteme.
Kynutá těsta můžeme připravovat i v domácí pekárně, suroviny dáváme v pořadí tekuté, sypké, sůl do jednoho rohu a kvásek do protějšího rohu.Mezitím, co těsto kyne, připravíme makovou nádivku. Připravíme ji z mletého máku, mléka a hrsti rozinek. Vše svaříme za stálého míchání do husté hmoty a nakonec vmícháme podle chuti cukr.Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme tenkou placku, na kterou rozetřeme nádivku a zavineme, konce dobře uzavřeme. Opatrně přeneseme na plech a necháme cca 20 minut kynout. Povrch závinu nastřihneme (či krátce nařízneme) a potřeme máslem nebo rozšlehaným vejcem.Vložíme do trouby, předem vyhřáté na 180 °C. Pečeme 30–40 minut.
Stejný recept jsem zde nenašla. S těstem se hezky pracuje, netrhá se, je krásně vláčné. Při přípravě těsta je potřeba hlídat množství mléka, někdy stačí 250 ml, jindy musím přidat - záleží na mouce.
Autor: Olinka5555 (Olga) | |
Datum vložení: 29.09.2013 18:27 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz