Churros:
250 ml vody
75 g másla
2 lžíce hnědého cukru
125 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
2 vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu
olej (na smažení)
moučkový cukr (na obalení, ale není nutné)
skořice (na obalení, ale není nutné)
Mexická čokoláda:
250 ml smetany na šlehání
75 ml mléka
40 g hnědého cukru (dala jsem 1PL)
140 g kvalitní hořké čokolády
1 lžička vanilkového extraktu
špetka chilli
špetka soli
V rendlíku přivedeme k varu vodu s máslem, přidáme cukr a pomalu povaříme do rozpuštění. Zesílíme plamen a přisypeme mouku se solí. Vařečkou poctivě mícháme až do té doby, než se těsto začne odlepovat od stěn hrnce. Odstavíme z plamene a necháme lehce vychladnout. Pak postupně vmícháme celá vejce, pěkně jedno po druhém. Vymícháme do hlaďunkého a lesklého těsta, do kterého na úplný závěr vmícháme vanilkový extrakt. Jedná se vlastně o sladkou obdobu klasického odpalovaného těsta na věnečky, větrníky a další dobroty.
Rozpálíme dostatečné množství oleje a z cukrářského sáčku s řezanou špičkou, naplněného chladným těstem, vytláčíme do oleje kousky dlouhé cca 10cm(nebo jak se podaří :-), jako já). Otáčíme a smažíme do dozlatova. Usmažené necháme okapat na papírové utěrce a obalíme v moučkovém cukru se skořicí. ( Neobalovala jsem, jsou dost sladké. )
V mezičase, kdy těsto chladne si připravíme čokoládu. Na plotně přivedeme téměř k varu směs mléka, smetany, koření a cukru, nalámané čokolády a vanilkového extrakt a zvolna vaříme a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a směs krásně nespojí.
Čokoládu nalejeme do misky a podáváme k teplým churros.
Čerpala jsem z Deníku Dity P.
Ve Španělsku se tradičně churros servírují ke sváteční snídani, ale jsou oblíbenou pochoutkou, kterou koupíte na ulici kdykoliv během dne. Do kořeněné čokolády lze podle chuti přidat i hřebíček, skořici i kardamom. Pro dnešek jsem zůstala u základní klasické chuti :-)).
Autor: senky (Jana Šenkyříková) | |
Datum vložení: 09.10.2013 08:43 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz