200 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
špetka soli
25 g droždí
1 vejce
50 g Hery nebo másla
3 lžíce krupicového cukru
150-200 ml mléka
Maková náplň:
50 g mletého máku
1 lžička cukru krupice
150 ml mléka
skořice
mletý hřebíček
1 lžíce rybízové marmelády nebo meruňkové marmelády
vejce na potření
Do mísy prosejeme obě mouky, osolíme, do důlku nadrobíme droždí, zalejeme vlahým mlékem. Asi za 5 minut, když droždí nakyne, přidáme vejce a rozpuštěný vlahý tuk a vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny v teple vykynout.
Dále postupujeme stejně, jako bychom dělali buchty. Já si vykrajuji lžíci kousky těsta, udělám z nich kuličky, ty zploštím, naplním náplní a dobře uzavřu. Někomu lépe vyhovuje si těsto vyválet a nakrájet čtverečky, které pak plní.
Naplněnou buchtičku si postavíme spojem dolů a válečkem (nebo paličkou na maso či rukou) jí opatrně zploštíme asi na 1 cm a přeneseme na plech pokrytý pečícím papírem. Pak jí nařízneme nebo ještě lépe nastřihneme nůžkami téměř až do středu (necháme uprostřed asi tak 1 cm) na jednotlivé dílky. Pak nakrojené dílky obraťte pomocí špičky nože náplní nahoru (řezná plocha bude na plechu). Obracejte je vždy v jednom směru kvůli úhlednému vzhledu. Pak ještě nechte mírně dokynout, potřete vejcem a pečte v předehřáté troubě na 170 °C, až zrůžoví.
Je také možno si udělat větší kusy, je s tím méně práce. Můžete také použít jakoukoliv vlastní náplň, jen je třeba zachovat odlišnou barevnost a zvážit, jestli nebude jiná náplň vytékat. Můžete použít třeba i úspornou náplň http://www.toprecepty.cz/recept/4737-napln-do-kola...
Nedělejte zářezy moc husté, špatně se vám budou obracet, záleží na velikosti naplněné placičky.
Ze stejného těsta si můžete udělat i např. http://www.toprecepty.cz/recept/36246-kynute-tulip..., k receptu jsem přidala i fotky postupu.
Zdroj: Knihovnička Recepty 09(2013
Autor: Hella | |
Datum vložení: 15.10.2013 11:40 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz