Těsto:
1 kg hladké mouky
2 žloutky
150 g cukru krupice
150 g tuku (používám Zlatá Hana)
42 g droždí (1 kostka)
300 ml mléka
Drobenka:
200 g polohrubá mouka
100 g tuk
200 g moučkový cukr
Maková náplň:
250 g máku
cukr moučka podle chuti
skořice
Tvarohová náplň:
1 x puding
cukr moučka podle chuti
250 g tuhý, tučný tvaroh
1 žloutek
Povidlová náplň:
250 g povidel
Mák mletý vysypeme do misky zalijeme trochou mléka, rozmícháme a necháme naboptnat (instatní mák) po naboptnání přidáme cukr, skořici a promícháme. Pokud je normální mák musí se povařit v mléku cca 10 minut.
Tvaroh, žloutek, puding, cukr promícháme.
Povidla můžeme ochutit rumem, ale není potřeba.
Těsto:
Vytvoříme si kvásek z droždí a cukru cca 50 g + přidáme vlažné mléko a přiměřeně hl. mouky do takového řitšího těstíčka a necháme vykynout.
Do misky si vysypeme mouku, cukr, žloutky, tuk, vykynutý kvásek a vše důkladně propracujeme a necháme znovu kynout.
Po vykynutí tvarujeme koláčky dle fantazie.
Já dělám podlouhlé placičky na stranách udělám otvory, do prostřed trochu náplně a protočím otvory a spojim uprostřed.
Potřeme vejcem a posypeme drobenkou.
Peču na 200 °C dozlatova.
V originále se ještě ihned po vytažení z trouby pokapou rozpuštěným máslem s rumem. Nasáknou se a pak jsou vláčnější a chutnější. :D
(Na každé straně prořízněte, doprostřed dejte náplň, každý konec otočte o 360 stupňů a potom dejte přes náplň.)
Ještě jsem zapomněl dodat, že se do těsta přidává na špičku nože mletý badyán :)
Autor: volhpe1 (Petr) | |
Datum vložení: 17.10.2013 15:20 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz