60 ml smetany na šlehání
75 g mléčné čokolády (nebo hořké)
třtinový cukr (na posypání)
Na krém:
1 lžička instantní kávy
160 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr, kterým nahradíme část krupicového)
75 g krupicového cukru
1 žloutek
2 lžíce hladké mouky
125 ml smetany na šlehání
Nejprve rozpustíme v kastrůlku čokoládu ve smetaně. Promícháme a odstavíme.Na krém rozpustíme v hrnku kávu ve 2 lžících vařící vody.Mléko, 2 lžíce cukru a vanilkový extrakt přivedeme v kastrůlku k varu a odstavíme.Žloutek a zbylý cukr pořádně vyšleháme.Přilijeme kávu, prosejeme mouku, prošleháme a za stálého šlehání přiléváme pomalu horké mléko.Nalijeme zpět do kastrůlku a dáváme pozor, aby se krém nesrazil, nebo nepřipálil.Na mírném plameni za stálého míchání necháme krém zhoustnout. Trvá to tak 3 minuty na mírném plameni.Odstavíme a ještě chvilku mícháme.Necháme odstát a pak do krému vmícháme ušlahanou smetanu.Vložíme do lednice a necháme vychladnout.Na dno vhodných malých mističek rozdělíme nejprve čokoládu se smetanou a na ni navrstvíme krém.Posypeme třtinovým cukrem a oflambujeme pistolí k tomu určenou.
Já jsem zřejmě udělala krém trochu řidší, než by měl být, nechala jsem už v mističkách přes noc, tak to mám tříbarevné. Dolů klesl hustší krém a nahoře zůstala nadýchaná pěna. Ale i tak je to lahůdka. Ovšem hodně kalorická.
Recept je z časopisu Apetit.
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Autor: 1974andrea (Andrea Motlíková) | |
Datum vložení: 28.10.2013 11:38 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz