200 g tmavé teffové mouky (firma Adveni medical, viz poznámky)
200 g rýžové mouky
120 g cukru
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky xanthanu (nebo guaru)
1 lžička mleté skořice
5 lžic oleje
400 ml vody
(2 lžíce kakaa)
Všechny sypké suroviny odměříme do hlubší nádoby a důkladně je promícháme. Poté přidáme tekuté suroviny a vymícháme středně řídké těsto. To nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 25-30 minut. Necháme krátce vychladnout na plechu a poté vyndáme, aby se koláč zespodu nezapařil.
Můžeme také připravit tmavou variantu, kdy do těsta přidáme 2 lžíce kakaa a 2 lžíce vody. Na obrázku je jeden kousek bez kakaa a jeden s kakaem.
Teff je jednoletá travina pocházející z Etiopie. Zde představuje čtvrtinu veškerých pěstovaných obilovin. Název pochází z ahmarského slova teffa (ztracený). Toto označení je velmi výstižné, zrníčka teffu totiž měří jen 0.5-1.0 mm. Teff je bohatý na vlákninu, bílkoviny, vápník a železo. Neobsahuje lepek, je tedy vhodný pro celiaky a díky příznivému obsahu živin také pro diabetiky. Vaří se ve čtyřnásobku tekutiny, vody nebo mléka.
V nedávné době u nás uvedla teff na trh firma Adveni medical. V jejich nabídce je nejen teff a teffová mouka, ale také mnoho dalších zajímavých surovin (http://www.advenimedical.cz).
Koláč je moc dobrý, chutná trochu jako makovec. Určitě by šel vylepšit polevou nebo zjemnit jablkem nastrouhaným do těsta.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Autor: petram | |
Datum vložení: 04.11.2013 07:29 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz