Těsto:
1000 g polohrubé mouky
200 ml mléka
150 g másla
200 g sádla- čerstvé, voňavé, nejlépe den předem udělané
80 g cukru krupice
1/2 ČL soli
1 vejce + 1 vejce na namazání závinů a rohlíčků
20 g droždí
Ořechová náplň:
400 g mletých ořechů
200 g cukru krystalu
1 PL dobrého medu
citronová kůra dle chuti (asi ze 3/4 citronu)
1 ČL mleté skořice
3 KL - povidel jen do makové náplně
Uděláme kvásek z 200 ml mléka droždí a cukru + lžíce mouky. Necháme asi půl hodiny na teplém místě.Suché suroviny smícháme, přidáme změklé sádlo a máslo, rozšlehané vajíčko a kvásek. Těsto dobře vypracujeme. Pokud těsto děláme v robotu hnětacím hákem, tak na nejmenší otáčky. Z těsta uděláme bochánek, nebo váleček. Pečlivě zabalíme do alobalu a uložíme do lednice. Těsto by mělo odpočívat nejméně 12 hodin.Ráno z těsta uděláme váleček o průměru 6 cm a nakrájíme na prst hrubá kolečka. Odvážíme jeden rohlíček má mít 25 g těsta, umotáme kuličky a necháme 15 minut na válu odpočínout. Pak jednotlivé kuličky tence vyválíme, naplníme a smotáme. Uložíme na plech. Pravé bratislavské rohlíčky nemají tvar podkovy, ale jsou nahoře hranatého tvaru a konečky jsou v pravém úhlu stočeny dolů. Konečky nejsou špičaté, nýbrž vypadají jako konec roury. Z konečku rohlíčku by měla být vidět náplň.
Rohlíčky nevytékají a nepraskají.Rohlíčky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě 30 minut v teple kynout na plechu. Namažeme a necháme vajíčko uschnout. Podruhé mažeme vajíčkem před pečením. Před pečením popíchat svrchu jehlicí na maso. Do vajíčka na mazání můžeme přidat vanilkový cukr a rum! Nemusí být.Pečeme v troubě na 200 °C bez horkovzduchu cca 12-14 minut. Po upečení ještě teplé zabalíme pečlivě do alobalu a necháme odpočinout. Vydrží dlouho čerstvé. Ze stejného těsta se peče i makový a ořechový závin. Z tohoto množství lze udělat 6 kousků závinu. Závin vložit do vyhřáté trouby na 200 a pak se ihned stáhneme na 170 Záviny se pečou cca 25 minut. Doporučuji upéct jeden napřed- vyzkoušet si troubu.Ořechová náplň:
Do 175 ml vody nasypeme cukr a svaříme na sirup. Do ořechů nalijeme cukrový sirup dle potřeby, aby náplň nebyla tekutá, ale polotuhá a ochutíme skořicí, medem a citr. kůrou. Ochutnáme, až náplň prochladne a chutě se spojí. Navážíme 25 g porce náplně a svineme do válečků. Lépe připravit den předem. Mléko nepřidáváme vůbec, jinak budou rohlíčky v troubě nabývat a budou na nich praskliny.
Máková náplň: Stejný postup (můžeme přidat rozpůlené rozinky asi hrstičku). Propláchneme je předtím horkou vodou.
Ještě horké, ihned po upečení zabalit pečivo do alobalu a po vychladnutí uložit do chladu.
Trvá několik dní, než těsto přestane být křehké a získá chuť pravých rohlíčků !
Původní recept mé tchyně /hledala jsem ho deset let/. Dnes se mi dostal do rukou zcela náhodou. Byl v kuchařce, kterou jsem půjčila známé. Dnes tu knížku přinesla a z ní vypadl tento recept. Vyluštila jsem ho až s pomocí manžela neboť půl receptu bylo maďarsky, kousek "slovensky", suroviny německy.
Tchyně psala recepty ve třech jazycích, možná proto, abych si nemyslela, že život je peříčko. Kdo upeče první, má titulku. Budeme se těšit na obrázky. A já jenom doufám, že dávno ztracený recept dokážu upéct také já. Už máme deset let Vánoce bez bratislavských rohlíčků.
Volné šíření receptu i fotografií dovoleno.
Autor: Veronika.Hrozna (Veronika Hrozna) | |
Datum vložení: 12.11.2013 19:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz