TopRecepty.cz

Bratislavské rohlíčky a vánoční záviny z jednoho těsta


Bratislavské rohlíčky a vánoční záviny z jednoho těsta

Suroviny

Těsto:
1000 g polohrubé mouky
200 ml vlažného mléka
150 g másla
200 g sádla
80 g cukru krupice
1/2 lžičky soli
1 vejce
20 g čerstvého droždí
Ořechová náplň:
175 ml vody
400 g mletých ořechů
200 g cukru krystalu
1 lžíce dobrého medu
citronová kůra dle chuti (asi ze 3/4 citronu)
1 lžička mleté skořice
3 lžičky povidel (jen do makové náplně)
Dále:
1 vejce na potření

Postup

Sádlo a máslo vyndáme včas z lednice, aby změklo. Připravíme kvásek. Čerstvé droždí utřeme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, přidáme lžíci mouky z odměřeného množství a promícháme. Necháme půl hodiny a teplém místě vzejít.Mezitím připravíme ořechovou náplň. Vodu svaříme s cukrem na sirup. Do ořechů nalijeme cukrový sirup dle potřeby, aby náplň nebyla tekutá, ale polotuhá a ochutíme skořicí, medem a citronovou kůrou. Ochutnáme, až náplň prochladne a chutě se spojí. Je lepší připravit náplň den předemMouku promícháme se solí a cukrem. Přidáme změklé sádlo a máslo, rozšlehané vajíčko a kvásek. Těsto dobře vypracujeme. Pokud těsto děláme v robotu hnětacím hákem, tak na nejmenší otáčky.Těsto dobře vypracujeme. Z těsta uděláme bochánek, nebo váleček. Pečlivě zabalíme do alobalu a uložíme do lednice. Těsto by mělo odpočívat nejméně 12 hodin.Ráno z těsta uděláme váleček o průměru 6 cm a nakrájíme na prst hrubá kolečka. Odvážíme jeden rohlíček má mít 25 g těsta, umotáme kuličky a necháme 15 minut na válu odpočinout. Plech vyložíme pečicím papírem.Pak jednotlivé kuličky tence vyválíme, do jednoho rohlíčku navážíme 25 g náplně, naplníme a smotáme. Uložíme na plech. Pravé bratislavské rohlíčky nemají tvar podkovy, ale jsou nahoře hranatého tvaru a konečky jsou v pravém úhlu stočeny dolů. Konečky nejsou špičaté, nýbrž vypadají jako konec roury. Z konečku rohlíčku by měla být vidět náplň. Rohlíčky nevytékají a nepraskají.Rohlíčky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě 30 minut v teple kynout na plechu. Namažeme a necháme vajíčko uschnout. Podruhé mažeme vajíčkem před pečením. Před pečením popíchat svrchu jehlicí na maso. Do vajíčka na mazání můžeme přidat vanilkový cukr a rum, ale nemusí být.Pečeme v troubě na 200 °C bez horkovzduchu cca 12-14 minut. Po upečení ještě teplé zabalíme pečlivě do alobalu a necháme odpočinout. Vydrží dlouho čerstvé. Ze stejného těsta se peče i makový a ořechový závin. Trvá několik dní, než těsto přestane být křehké a získá chuť pravých rohlíčků.Z tohoto množství lze udělat 6 kousků závinu. Závin vložíme do vyhřáté trouby na 200°C a pak se ihned stáhne na 170 °C. Záviny se pečou cca 25 minut. Doporučuji upéct jeden napřed- vyzkoušet troubu.

Poznámka

Maková náplň: Stejný postup (můžeme přidat rozpůlené rozinky asi hrstičku). Propláchneme je předtím horkou vodou. Původní recept mé tchyně /hledala jsem ho deset let/. Dnes se mi dostal do rukou zcela náhodou. Byl v kuchařce, kterou jsem půjčila známé. Dnes tu knížku přinesla a z ní vypadl tento recept. Vyluštila jsem ho až s pomocí manžela neboť půl receptu bylo maďarsky, kousek "slovensky", suroviny německy.
Tchyně psala recepty ve třech jazycích, možná proto, abych si nemyslela, že život je peříčko. Kdo upeče první, má titulku. Budeme se těšit na obrázky. A já jenom doufám, že dávno ztracený recept dokážu upéct také já. Už máme deset let Vánoce bez bratislavských rohlíčků. Mléko nepřidáváme vůbec, jinak budou rohlíčky v troubě nabývat a budou na nich praskliny.
Volné šíření receptu i fotografií dovoleno.

autor Autor: Veronika.Hrozna (Veronika Hrozna)
Datum vložení Datum vložení: 12.11.2013 19:41

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.cz