Odpalované těsto:
750 ml vody
230 g másla
230 g hladké mouky
1 špetka soli
8 vajec
Karamelová náplň:
750 ml mléka
2 karamelové pudinky
cukr moučka (podle chuti)
250 g másla
Šlehačková náplň:
500 ml smetany na šlehání
2 ztužovače
cukr
Karamelová poleva:
250 g cukru krupice
250 ml smetany na šlehání
Vodu rozehřejeme s máslem a solí, poté naráz přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (zhruba 10 minut).Do vychladlé hmoty zašleháme postupně po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a teprve potom přidáme další.Na 2 plechy rozložíme pečicí papír a rozetřeme těsto rozdělené na poloviny.Upečeme je v předehřáté troubě na 200 °C. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30–40 minut. Povrch musí být na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750 ml mléka, necháme vychladnout.Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme zchladlý pudink. Dosladíme podle chuti.Vyšleháme dotuha šlehačku se ztužovači a cukrem.Na první plát rozetřeme karamelovou náplň, na ni ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhým plátem a povrch polijeme karamelovou polevou.Poleva: Cukr nasypeme do hrnce a necháme ho roztavit. Jakmile zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou smetanu. Pozor, vzkypí to! Vaříme, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijeme ještě trochu horké smetany).Ihned nalijeme na větrník a dáme chladit do lednice.
Recept jsem si půjčila ze stránek facebooku, kde koluje již delší dobu.
Miluji větrníky a tak jsem prostě neodolala a zkusila.
V mém podání to sice není žádná cukrářská nádhera, ovšem ta chuť ...hm, ta chuť. Neodolala jsem a rozkrojila bez odležení.
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Autor: 1974andrea (Andrea Motlíková) | |
Datum vložení: 14.11.2013 13:45 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz