240 g hladké mouky
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
150 g másla
100 g krupicového cukru
1 žloutek
2 lžíce másla
1 lžíce medu na potření
Náplň:
120 g másla
70 g cukru
3 vejce
50 ml smetany na šlehání
100 ml zakysané smetany
150 g nemletého máku
150 g polohrubé mouky
špetka kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
4 jablka
Na vál nasypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem, přidáme pokrájené změklé máslo a cukr. Směs prokrajujeme nožem, dokud se nezačnou tvořit drobné hrudky. Nožem je nahrneme na hromádku, uprostřed utvoříme důlek a vyklepneme do něj žloutek. Vypracujeme vláčné tuhé těsto a necháme v chladu alespoň hodinu odpočívat. Poté ho rozdělíme na tři díly, z každého vyválíme kruh a vložíme je na sebe do kulaté formy o průměru 26 cm. Proč těsto ze tří dílů se mne neptejte, nevím, asi aby lépe pod nádivkou "naskočilo". Pokud se trhá, klidně dejte ta jednotlivá kola v kouskách tak, aby bylo dno formy pravidelně pokryto.
Na náplň vyšleháme v míse máslo s cukrem, přidáme vejce, vlažnou smetanu a zakysanou smetanu. Zapracujeme mák, mouku smíchanou s kypřícím práškem a špetkou soli.
Tuto náplň rozetřeme na připravené těsto, poklademe ji hustě dílky jablek, potřeme rozpuštěným máslem s medem.
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 210 st. (u horkovzdušné trouby na 190). Po 10 minutách teplotu snížíme na 160 (140) stupnů a pečeme dalších 30 minut.
Pokud patříte k jedincům, kteří z mnoha druhů buchet vybírají zásadně ty makové a nikdy neodolají škubánkům nebo nudlím s modrými zrníčky, přijde vám určitě k chuti.
Recept jsem kdysi vytrhla z jakéhosi obskurního časopisu - a nelituji.
Autor: hosta | |
Datum vložení: 13.12.2013 16:28 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz