400 g hladké mouky
400 g polohrubé mouky
150 ml mléka
125 g másla
125 g sádla
1 kysaná smetana
150 g cukru
1 vanilkový lusk
kůra z citronu
3 vejce
42 g droždí
80 g hrozinek
50 g brusinek
100 ml rumu
sůl
100 g mandlových špalíků
mandlové lupínky na posypání
1 vejce na potření
Hrozinky s brusinkami namočíme do rumu, necháme přes noc. Mouka, kysaná smetana a vejce by měly mít stejnou teplotu, připravuji si večer než jdu spát.
Do mísy dáme sypké suroviny a promícháme. Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Vanilkový lusk rozkrojíme a vyškrabeme semínka, dáme do mísy. Dále přidáme vejce, rozpuštěné vlahé máslo, sádlo, kysanou smetanu, citronovou kůru, kvásek a zaděláme těsto. Já zadělávám v robotu. Těsto se nesmí lepit, nakonec přidáme hrozinky s brusinkami a špalíky mandlí necháme ještě promíchat. Těsto přendáme do větší mísy poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a necháme opět kynout.
Vykynuté těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů. Z dílů si vyválíme delší prameny ze kterých pak zapleteme vánočku. Zaplétala jsem 4 prameny pak 3 a nakonec 2. Hotovou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě asi 15-20 min. kynout.
Troubu rozehřejeme na 200°C vložíme vánočku, necháme 7 min. péct, pak troubu stahneme na 160°C a pečeme 45-50 min. Já na začátku pečení vánočku přikrývám alobalem, dopékám pak bez alobalu.
Doba pečení je pouze informativní, každý si určí dle své trouby.
Těsto je dost mastné, pracovalo se mi s ním dobře. Z této dávky byly dvě jedna vetší a jedna menší.
Autor: suslajda (Hana) | |
Datum vložení: 22.12.2013 16:04 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz