TopRecepty.cz

Vánočka s kysanou smetanou


Vánočka s kysanou smetanou

Suroviny

400 g hladké mouky
400 g polohrubé mouky
150 ml mléka
125 g másla
125 g sádla
1 kelímek zakysané smetany (180 g)
150 g cukru
1 vanilkový lusk
kůra z citronu
3 vejce
42 g čerstvého droždí (1 kostka)
80 g hrozinek
50 g brusinek
100 ml rumu
sůl
100 g mandlových špalíků
mandlové lupínky na posypání
1 vejce na potření

Postup

Hrozinky s brusinkami namočíme večer před pečením do rumu. Mouku, zakysanou smetanu a vejce vyndáme včas z lednice, aby suroviny měly pokojovou teplotu.Máslo rozpustíme v mikrovlnce. Do mísy dáme sypké suroviny a promícháme. Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Vanilkový lusk rozkrojíme a vyškrabeme semínka, dáme do mísy.Dále přidáme vejce, rozpuštěné vlahé máslo, sádlo, zakysanou smetanu, citronovou kůru, kvásek a zaděláme těsto, které nesmí lepit. Můžeme zadělat i v robotu.Nakonec přidáme hrozinky s brusinkami a špalíky mandlí a ještě promícháme. Těsto přendáme do větší mísy poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a necháme opět kynout.Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C.Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných částí. Z jednotlivých částí vyválíme delší prameny, ze kterých zapleteme vánočku.Nejprve upleteme základnu ze 4 pramenů. Základnu přeneseme na připravený plech. Hranou dlaně uděláme doprostřed rýhu. Ze 3 pramenů upleteme střední díl. Položíme jej na základnu, opět uděláme hranou dlaně rýhu. Nakonec upleteme poslední díl ze 2 pramenů a dáme jej na vrch vánočky.Hotovou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě asi 15-20 minut kynout.Vánočku vložíme do trouby a pečeme 7 minut na 200 °C. Pak teplotu stáhneme na 160 °C a pečeme 45-50 minut. Vánočku můžeme na začátku pečení přikrýt alobalem a dopéct bez alobalu.Doba pečení je pouze informativní, řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po upečení musí být suchá.

Poznámka

Těsto je dost mastné, pracovalo se mi s ním dobře. Z této dávky byly dvě jedna vetší a jedna menší.

autor Autor: suslajda (Hana)
Datum vložení Datum vložení: 22.12.2013 16:04

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.cz