Na těsto:
550 g hladké mouky
80 g cukru krystal
1 kostka droždí (42 g)
1 špetka soli
2 vejce
125 g sádla
200 ml mléka
60 ml vody
Na dohotovení:
trochu sádla
2 rozinky
2 žloutky
červené potravinářské barvivo
Mouku promícháme s cukrem a droždím, přidáme vejce, měkké sádlo, vlažné mléko, trochu vody a špetku soli a zaděláme hladké tužší těsto.Vyhnětené těsto poprášíme moukou a necháme pod utěrkou asi 1 hodinu vykynout. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, vyklopíme jej na vál a po přehnětení jej rozdělíme na dva díly (jeden menší a druhy větší).Z většího bochánku vyválíme tvar hrušky, který přeneseme na plech s pečicím papírem. Druhý rozdělíme na dva stejné díly a z jednoho vytvarujeme kruh, jehož povrch potřeme sádlem a přeložíme ho napůl a nůžkami nastříháme do podoby proužků a přeneseme ho na spodní část plátu na plechu a upravíme do podoby vousů. V této chvíli můžeme vložit rozinky.Tvář, včetně bambule potřeme po dokynutí rozšlehaným žloutkem a do potěru přilepíme rozinková očka.Druhý žloutek rozmícháme s červeným barvivem, potřeme jím čepici (kromě bambule), špičku nosu a také vytvoříme líčka na tváři.Pečeme při 170 °C asi 40 minut. Prvních 15 minut pod listem pečicího papíru, a poté dopečeme bez zakrytí.
![]() |
Autor: pavelk (Pavel K) |
![]() |
Datum vložení: 22.12.2013 20:16 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady