Těsto:
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
20 g čerstvého droždí
115 ml vlažného mléka
60 g cukru
8 g vanilkového cukru
70 g másla (změklého)
4 g soli
5 g citronové kůry (nastrouhané)
1 vejce
35 g rozinek
35 g mandlí (loupaných)
Dále:
1 lžíce másla
1 lžíce rumu
mandlové lupínky na posypání
vejce na pomazání
Těsto zaděláme tzv. na omládek. Do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 vlažného mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance.Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. Přidáme ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto. Nakonec vmícháme rozinky a nasekané mandle.Těsto vyndáme a necháme 30 minut vyzrát (odpočinout) na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíme), nevhodný je nerez nebo mramor, protože chladí.Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 dílů (o váze cca 100 g), každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen asi 30 cm dlouhý. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat. Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku.Vánočku dáme na plech a necháme hodinu kynout. Potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 40-50 minut v troubě rozehřáté na 160 °C. Po upečení vánočku potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Autor: Haribacek (Zdiška) | |
Datum vložení: 24.12.2013 04:32 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz