400 g hladké mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
70 g cukru krystal
70 g třtinového cukru
250 ml mléka
30 g droždí (3/4 kostky)
2 vejce (jedno na potření)
120 g rozpuštěného másla
2 hrsti rozinek
rum
1 hrst loupaných mandlí
sekané mandle na posypání
1 lžička soli
kůra z 1/2 citronu
Rozinky několik hodin předem namočíme do rumu.Připravíme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a rozmícháme na kašičku. Přidáme trochu vlažného mléka, lžíci mouky, promícháme a necháme 10-15 minut na teplém místě vzejít.Mandle posekáme. V míse smícháme obě mouky, cukry, mléko, máslo, 1 vejce, rozinky i s rumem, mandle, sůl a citronovou kůru. Nakonec přidáme kvásek a těsto propracováváme asi 5 minut.Poté těsto lehce poprášíme mouku a necháme kynout 3-4 hodiny pod utěrkou na teplém místě.Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 150-160 ˛°C.Poté těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a z těch vytvarujeme jednotlivé válečky (prameny). Upleteme nejprve základnu ze 4 pramenů, poté upleteme cop ze 3 pramenů a z 2 pramenů. Na základnu položíme 3 prameny a na vrch 2 prameny.Vánočku přemístíme na připravený plech, potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlemi. Celé mandle můžeme zapíchat i mezi jednotlivé prameny.Celou vánočku zpevníme špejlemi, vložíme do trouby vyhřáté na 150-160 °C. Pečeme zhruba 45 minut dozlatova. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.
Díky celozrnné mouce není na řezu klasicky bílá a struktura celozrnné mouky je patrná. Musím ale i tak říct, že je mnohem křehčí a vláčnější než vánočka pouze z hladké mouky.
Autor: Lucie95 | |
Datum vložení: 01.01.2014 17:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz