8 vajec
300 g moučkového cukru
8 lžic horké vody
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
350-400 ml meruňkové šťávy (může být i z kompotu, ale silnější je řádná šťáva)
2 lžíce rumu
rybízová marmeláda
Náplň:
0,2 dl mléka
2 lžíce polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g másla
čokoládová poleva
Žĺtky vyšľaháme do hustej peny s polovicou cukru, pričom postupne pridáme horúcu vodu. Bielky vyšľaháme dotuha s druhou polovicou cukru.
Žĺtkovú hmotu jemne zmiešame s múkou s práškom do pečiva a snehom. Cesto rozdelíme na polovice a do jednej vmiešame kakao. Obe cestá zvlášť upečieme na vymastenom plechu, pričom najprv upečieme svetlý plát.
Vychladnutý svetlý plát potrieme ríbezľovým lekvárom a priložíme naň ešte teplý tmavý plát ( hneď po upečení ). Polejeme šťavou zmiešanou s rumom a necháme úplne vychladnúť. Šťavu nalievame pomaly, po okrajoch lyžicou, aby nestiekla dolu, ale stihla vsiaknúť do cesta. Cesto má byť šťavnaté.
Z mlieka a múky uvaríme kašu.
Maslo vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom a postupne vmiešame vychladnutú kašu.
Krém natrieme na koláč a polejeme čokoládovou polevou.
Krájame po stuhnutí na kocky.
Autor: tejaja | |
Datum vložení: 06.01.2014 15:53 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz