30 dkg hladké mouky
2 lžíce hnědého cukru
1,5 dl mléka
1/2 kostky droždí
1 vejce
1 dl oleje
200 ml zakysané smetany
1 vejce
3 vrchovaté lžíce maizeny
1 lžíce jablečného rosolu (viz pozn.)
malá sklenice sterilovaných půlených švestek
1/2 skleničky jablečných povidel
1 lžíce kakaa
Vypracujete kynuté těsto (takovéto nebo podle vašeho zvyku, já ho dělám bez vážení, odhadem), vykynuté rozválíte nebo roztáhnete do kulatého tvaru na dva plechy s pečícím papírem.
Zakysanou smetanu v misce prošleháte s vajíčkem, maizenou a jablečným rosolem, zhruba polovinu lžící rozetřete na připravené těsto, pokladete pokud možno pravidelně švestkami, povidly, na švestky navršíte zbytek zakysané smetany a posypete instantní čokoládou nebo kakaem a v předehřáté troubě na 170 st. pečete asi 25 minut, až okraje zezlátnou a smetana bude pevná.
Vím, že je tu spoustu podobných kynutých koláčů, potřebovala jsem využít zakysanku a tak jsem improvizovala trochu jinak. Vyšel z toho dost chutný koláč, neumím jej zařadit, proto ten název. Nikdy jsem vlastně nepochopila rozdíl mezi frgálem a chodským koláčem, snad je to jen ve způsobu pokládání náplně.
http://www.toprecepty.cz/recept/36619-jablecny-ros...
Autor: hosta | |
Datum vložení: 12.01.2014 16:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz