1 šálek smetany na vaření
1 šálek polohrubé mouky
3/4 šálku hnědého cukru
4 celá vejce
pár kapek mandlové esence
1 lžička skořice
2 lžíce čokoládového zdobení
20 ks vypeckovaných sušených švestek
150 ml kořeného vína (zde Kahor/Kagor)
1 lžíce hnědého cukru
2 lžíce másla
Švestky naložíme alespoň na 12 hodin do vína. Pak je i s vínem restujeme na pánvi nepřilnavým povrchem, dokud šťáva nezhoustne. Poté přidáme cukr a máslo a ještě krátce restujeme, aby vznikl hustý krém. Ten pak necháme odkapat misky a uschováme na závěrečnou ozdobu.
Vejce ušleháme do pěny s cukrem a mandlovou esencí, přidáme mléko se skořicí a po troškách přisypáváme mouku. Nakonec přidáme čokoládové kousky.
Koláčovou formu vymažeme máslem a na dno rozložíme švestky. Zalijeme těstem a pečeme v troubě předehřáté na 160°C asi 40 minut. Prvních 20 minut troubu neotvíráme. A po vyjmutí z trouby pozor, abyste těstu nezpůsobili šok. Nedávejte je do chladna a pečicí mísu pokládejte opatrně, aby těsto nespadlo.
Podáváme nejlépe horké, ale i studené, moučník je výborný s crẻme fresh, zakysanou smetanou nebo šlehačkou.
Clafoutis je původně francouzský moučník. Někomu trochu připomíná bublaninu, ale i palačinku. Nejčastěji se vyrábí z čerstvých třešní, populární jsou ale i nektarinky, maliny, hroznové víno a další ovoce.
Autor: danielle72 (Daniela) | |
Datum vložení: 27.01.2014 14:37 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz