Těsto:
90 g hnědého cukru
70 g másla
150 g hořké čokolády
3 velká vejce (žloutky a bílky zvlášť)
1 lžička rumu
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
Oříšková pusinka:
110 g krupicového cukru
80 g mletých ořechů
50 g hrubě nasekané čokolády
2 velké bílky
1 lžička kukuřičného škrobu
1 lžička citronové šťávy
špetka soli
máslo na vymazání formy
krupička na vysypání formy
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Kulatou, ale klidně jakoukoliv jinou, formu vymažeme máslem a vysypeme dětskou krupičkou (použila jsem dortovku 24 cm). Změklé máslo vyšleháme s hnědým cukrem dohladka a jeden po druhém zašleháváme žloutky. Mezi přidáním každého žloutku šleháme do hladké a nadýchané pěny. Pomalu zašleháme vychladlou rozpuštěnou čokoládu, vanilkový extrakt a rum. Ze tří bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a pomalu, lehkým obracením stěrky zamícháme do čokoládové směsi. Vylejeme do připravené formy a pečeme v troubě na 170°C cca 20-25 min.
Mezitím si připravíme ořechovou pusinku:).
Smícháme mleté ořechy a nasekanou čokoládu se škrobem. Dva bílky vyšleháme s citronovou šťávou a špetkou soli do pěny. Postupně zašleháváme krupicový cukr a šleháme, dokud sníh není tuhý, cca 8 min. Zlehka vmícháme do sypké směsi.
Na upečený koláč naneseme stěrkou sněhovou pusinku(nebo sněhem naplníme cukrářský sáček, ale vzhledem ke kouskům čokolády a ořechů se mi do toho nechtělo :D) a ještě pečeme asi 25 - 30 min, dokud vršek není lehce nahnědlý a křupavý. Hotový koláč necháme ve formě chvilku vychladnout, pak jemně uvolníme kraje(pokud je nutné), sundáme ráfek a necháme dobře vychladnout.
Recept z vánočního dvojčísla "Chuť a styl".
Autor: senky (Jana Šenkyříková) | |
Datum vložení: 02.02.2014 11:55 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz