Na kvásek:
1 lžička sušeného droždí
125 ml teplé vody
25 g krystal cukr
5 PL oleje
Na těsto:
270 g hladké mouka
kvásek (viz. výše)
1 vejce
50 g rozpuštěné máslo
Na dokončení:
hnědý cukr
mletou skořici
1 jablko
hrst jader z vlásků ořechů
olej
Na polevu:
1 PL rozpuštěné máslo
2 PL mléko
80-100 g moučkový cukr
trochu vanilkové esence
Teplu vodu, olej, cukor a drozdie vymiesame a nechame postat 10 minut.
Do preosiatej muky vlejeme kvasok, dame stipku soli, roztopene maslo a vajce. Vymiesime hladke cesto, ktore prikryjeme foliou a dame na teple miesto kysnut na cca 45 minut.
Cesto po vykysnuti rozvalkame na tenko a jeho povrch bohato potrieme roztopenym maslom.
Povrch cesta bohato posypeme mletou skoricou a cukrom.
Posypeme nahrubo struhanym jablkom a nahrubo podrvenym opecenymi orechami. Ja som jablka este posypala raz skoricou.
Cesto zakrutime do rolady a nakrajame ho na rovnako velke slimaky. Tie moje boli siroke asi 5 cm.
Vyssi pekac vytrieme bohato olejom a v tom oleji vyvalame zo vsetkych stran slimaky a postavime ich kolmo. Nechame okolo nich trochu priestoru.
Pekac zakryjeme foliou a nechame este kysnut 30 minut.
Vlozime do vyhriatej rury a pecieme na 180 stuponoch cca 25 minut…..podla mojej rury.
Kym sa slimaky pecu, urobime si polevu z mlieka, roztopeneho masla a praskoveho cukru..ovoniame vanilkovou esenciou.
Touto polevou polejeme este horuce slimaky, pomedzi slimaky a nevadi ked z nej natecie aj do vnutra peciva.
Slimaky su makke ako dusa, pred podavanim ich rozrezem kolmo. Jednak sa to lepsie tak je a jednak mame istotu, ze sa nam vsetky chute dostanu na jazyk rovnomerne.
Tento (s fotopostupom) a moje dalsie recepty najdete na
http://chalupnikovi.com/recepty/?p=2191
Autor: vybusna | |
Datum vložení: 15.02.2014 14:02 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz