Těsto:
350 g polohrubé mouky
350 g hladké mouky
350 g ve slupce vařených oloupaných brambor ze včerejška
1 vejce
42 g droždí (= 1 kostka)
250 ml mléka
125 g cukru
30 g másla
špetka soli
citronová kůra
K podávání:
Povidla - nejlépe domácí,
tvrdý tvaroh - nejlepší je Olešnický.
Jablka s karamelem:
jablka
citronová šťáva
čerstvá meduňka
cukr krupice
rum nebo mandlový likér
trošku vody
Zakysaná smetana
meduňka
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou odvážené mouky. Necháme vzejít kvásek, pak k němu přidáme nastrouhané brambory, rozehřáté vlahé máslo, citronovou kůru, vejce a sůl a pomocí zbytku mouky vypracujeme tužší těsto (během kynutí trochu zřídne, proto je potřeba, aby bylo tužší hned od začátku). Necháme v teple vykynout, lžící ukrajujeme kousky těsta, v rukou zakulatíme na bochánek a pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Nepotíráme, počkáme, až opět vykynou a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C do světle červena. Vlažné potřeme povidly a posypeme tvarohem.
Karamelová jablka: Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou. Cukr rozpustíme na pánvi a umícháme světlý karamel. Zalijeme rumem nebo likérem a troškou vody, přidáme jablka a rozdusíme. Do hotových zchladlých vmícháme nasekanou meduňku. Podáváme s vdolky a kysanou smetanou.
Zdroj: Kluci v akci
Těsto je díky bramborám krásně vláčné.
Autor: zizala (Jaroslava Oumarová) | |
Datum vložení: 16.02.2014 18:09 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz