300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
200 ml mléka
100 g másla
100 g cukru krupice
2 žloutky
35 g kvasnic
20 semen fenyklu
špetka soli
sádlo na potření plechu a mrkvanců
Na náplň:
200 g mrkve
125 g cukru
50 g másla
vanilkový cukr
máslo na potření
cukr moučka
Z kvasnic, vlažného mléka a trochy cukru zadělejte kvásek. Nechte vzejít na teplém místě. V hmoždíři roztlučte semínka fenyklu. Obě mouky promíchejte a vsypte ke kvásku. Přidejte cukr krupici, žloutky, podrcený fenykl, špetku soli a rozpuštěné máslo. Důkladně vypracujte těsto a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
Zatím připravte náplň z mrkve. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji najemno. Promíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Mrkev s cukrem poduste na 50 g másla. Přibližně po deseti minutách sundejte z plotny a dejte zchladnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, opatrně ji vymačkejte a slijte.
Vykynuté těsto vyválejte, naplňte mrkví a tvarujte bochánky a důkladně zabalte. Mrkvance pokládejte na vymaštěný plech dost daleko od sebe, aby se nespekly. Před pečením je potřete rozpuštěným sádlem.
Nechte ještě čtvrt hodiny dokynout na plechu, pak vložte do trouby vyhřáté na 180 st. a zhruba 20 minut pečte, dokud nezezlátnou. Já mám troubu horkovzdušnou, peču na 160 st.
Ještě teplé mrkvánky potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte moučkovým cukrem
Jednou z příležitostí, při kterých se v Polné vždy pekly mrkvance (či také mrkvánky), bývala pouť o druhé zářijové neděli. Pouť byla tradičně zasvěcena patronu města sv. Liguriáši a v době jejího trvání byla průčelí domů vyzdobena svazky mrkve.
Zkusila jsem podle regionální kuchařky, přestože není září.
Autor: hosta | |
Datum vložení: 22.02.2014 13:40 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz