1 l smetany ke šlehání
160 g cukru
9 bílků
1/2 vanilkového lusku
špetka soli
V kastrolu krátce povaříme smetanu, cukr, sůl a z podélně rozříznuté vanilky semínka i lusk.Necháme vychladnout. Jen krátce našlehné bílky smícháme se smetanou.Směs přecedíme a nalejeme do formiček (nejlépe silikonových) nebo do formy na chlebíček předem lehce potřené máslem.Formy dáme na hluboký plech (nebo do pekáče) s vodou a pečeme při 150°C podle velikosti forem 45 až 90 minut (vytvoří se škraloup a dezert nebude tekutý). Podle potřeby lze v troubě zakrýt alobalem.Necháme vychladnout v troubě a teprve pak dáme formy vychladit do lednice.Před podáváním nožíkem podél okraje formičky uvolníme připečený škraloup a dezert vyklopíme (ze silikonu to jde pěkně, z kovových forem si pomůžeme krátkým ponořením formy do horké vody).Poznámka:
Pokud z bílků ušleháme až sníh, tak se může stát, že ho nedokonale smísíme se šlehačkou a v dezert pak nebude úplně homogenní.Smetanu sice cedíme, ale vanilková semínka by měla zůstat v dezertu; sluší jim to tam a navíc je to známka toho, že aroma je opravdu přírodní.Klasická Panna cotta je bílá s vanilkovou příchutí. Obvykle se podává s karamelovým přelivem.Pokud cokoliv jiného přidáte do krému, použijete různé zálivky, ovocné omáčky nebo ovoce, mělo by to být upřesněné v názvu.K ochucení smetany můžete použít kde co: bezové květy, koření, bylinky, čaje, kůru, vanilinový cukr, aromata.U nás frčí zelený čaj s omáčkou zabajone, ale především rozmarýnová Panna cotta s ovocným (pomerančovým) dipem..., ale to už je jiná pohádka!
Zdroj (upraveno):
http://www.labuznik.cz/recept/panna-cotta-klasicka...
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…
Autor: casino | |
Datum vložení: 04.03.2014 10:32 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz