1-2 hrnky hladké mouky
1,25 lžičky sušeného droždí
3 lžíce cukru
1/4 lžičky soli
1/3 hrnku teplého mléka
2 lžíce másla pokojové teploty
1 vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 velké jablko oloupané a nakrájené na 1/4 a na tenké plátky
4 lžíce másla
1/2 hrnku hnědého cukru
1/4 hrnku nasekaných oříšků
2 lžičky mleté skořice
100 g bílé čokolády nalámané
1/4 hrnku šlehačky
V robotu s hnětacím hákem (nebo ručně v míse) smícháme 1 hrnek mouky, droždí, cukr a sůl. Přidáme mléko, vejce, máslo a vanilkový extrakt. Poté přidáváme po ⅓ hrnku mouky, do té doby, než se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. Těsto vyndáme z mísy a rukama asi 5 minut hněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 1½ hodiny kynout na teplém místě.Mezitím připravíme náplň. Na 2 lžících másla opečeme plátky jablka, dokud nebudou měkčí (cca 5 minut). V misce smícháme cukr, skořici a ořechy.Nakynuté těsto vyválíme na obdélník, velký zhruba 32 x 25 cm. Na těsto rozetřeme 2 lžíce měkkého másla. Posypeme polovinou skořicové směsi, poklademe jablky a znovu posypeme zbytkem skořicové směsi. Těsto pevně srolujeme. Krájíme na 2,5 cm tlusté šneky (nejlépe pevnou nití, aby se nám těsto příliš nespláclo).Šneky dáme do menší pečící formy (cca 23 x 32 cm), vyložené pečícím papírem. A dáváme je vedle sebe tak, aby se nedotýkaly. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut nakynout.Vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme 20-25 minut.Polevu uděláme tak, že rozpustíme čokoládu ve šlehačce. Šneky pokapáváme polevou zhruba 5 minut po vytažení z trouby.
Autor: aadulka (Adéla G) | |
Datum vložení: 17.03.2014 17:06 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz