Na kvásek:
2 lžičky sušeného droždí
1 lžíce cukru
200 ml rostlinného mléka
Dále:
550 g bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm)
150 g cukru
1/2 lžičky xanthanu (nebo guaru)
špetka soli
citronová kůra (strouhaná)
4 lžíce oleje
200-300 ml vody
3 zralé banány
sklenička domácí nutely (švestkové, jablečné, případně jiné čokoládové pomazánky bez obsahu mléčných složek)
Ve vlažném rostlinném mléce rozmícháme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Mezitím si odvážíme mouku a promícháme ji s xanthanem, špetkou soli a citronovou kůrou. Přilijeme kvásek, přidáme olej a po částech přiléváme vodu tak, aby se nám podařilo vypracovat tužší nelepivé těsto. Rozdělíme ho na dvě poloviny a jednu vyválíme (nebo rukama roztlačíme) na pečicím papíru do tenčí placky. Povrch potřeme nutelou a poklademe kolečky banánu. Přikryjeme druhou polovinou vyváleného těsta. Protože se bezlepkové těsto hůř válí, můžeme ho vyválet mezi dvěma pláty pečicího papíru, případně ho vyválíme po menších částech a povrch pokryjeme postupně, jako při technice patchwork.
Takto připravený koláč necháme v teple asi půl hodiny kynout. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 20 minut, až začnou okraje růžovět. Po upečení necháme jen krátce zchladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil. Před podáváním pocukrujeme.
Bezlepkové těsto nesmí kynout dvakrát, po prohnětení spadne, proto koláč nejprve připravíme na plech a pak ho teprve necháme nakynout.
Vkládám i recepty na domácí nutelu:
http://www.toprecepty.cz/recept/9577-svestkova-nut...
http://www.toprecepty.cz/recept/2973-jablkova-nute...
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Autor: petram | |
Datum vložení: 23.03.2014 09:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz