300 ml vlažné vody
10 g sušeného droždí
1 PL medu
420 g pšeničné chlebové mouky
1 KL soli
hrst nasekaných sušených švestek
hrst nasekaných vlašských ořechů
dřevěné nebo kovové jehly na špízy
V míse ve vlažné vodě rozpustíme med a dobře rozmícháme sušené droždí.
Po částech zapracujeme mouku se solí a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Na pomoučeném vále do něj zapracujeme nasekané švestky a ořechy. Vložíme do mísy vytřené olejem, přikryjeme utěrkou. Necháme kynout do zdvojnásobení objemu, cca 1 hod. Troubu předehřejeme na 200°C. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 12 - 14 kousků. Z každého vyválíme váleček o síle cca 1,5 cm a délce 25-30 cm (ale řídíme se hlavně délkou špízových špejlí !!). Váleček jako šneka namotáme na špejle, konce dobře přitiskneme a na plechu s papírem pečeme cca 20 min, do zezlátnutí.
Podáváme nejlépe teplé, se saláty, pomazánkami atd.
Místo švestek a ořechů lze zapracovat i olivy, sušená rajčata, bylinky .
A ještě jeden tip: Na špejlích lze opékat i nad rozehřátým grilem, tam ale stále obracíme !! a grilujeme cca 15 min.
Pokud použijeme pekárnu, jako já, pak suroviny uložíme do nádoby v pořadí voda, med, droždí, mouka se solí a po signálu švestky a ořechy.
Upravený recept z loňského Apetitu.
Autor: senky (Jana Šenkyříková) | |
Datum vložení: 06.04.2014 11:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz