Na kvas:
1 lžíce žitného kvásku
100 g žitné celozrnné mouky
100 g vody
Na těsto:
180 g pšeničné celozrnné mouky
60 g žitné celozrnné mouky
350 g mléka
25 g cukru
špetka soli
1 vejce
kokosový olej na smažení
maliny
ostružiny
jahody
černý rybíz
červený rybíz
skořice
cukr na ozdobení
Večer předem si rozkvasím kvas - smíchám lžíci žitného kvásku, který mi odpočíval v lednici mezi pečením chlebů, a žitnou moukou s vodou. Jen promíchám v míse, zabalím do igelitky a dám odpočívat na teplé místo. Po 12 hodinách kvašení kvas hodně zvětšil svůj objem a je připraven k dalšímu použití.
Do rozkvašeného kvasu teď přidám všechny suroviny kromě vejce, mouku je dobré prosít - provzdušnit. Všechno zamíchám a opět zabalím do igelitky a uložím k odpočinku.
Za 2,5 - 3 hodinky se mi těsto zdálo nakynuté, chtělo opustit prostor vyhrazený v míse. Rozklepla jsem vejce a zamíchala ho do těsta. Následoval asi 20 - 30 minut odpočinek.
A pak už smažení na kokosovém oleji. Nemám lívanečník, tak jsem těsto nabírala polévkovou lžící a pokoušela se ho nějak roztáhnout do tvaru lívance. Šlo to docela dobře, byť těsto bylo hodně pružné. Možná chtělo více mléka nebo delší kynutí.
Usmažené lívance jsem ozdobila moučkovým cukrem, skořicí a směsí ovoce (zbytky v mrazáku).
Autor: Zuzka - Cobra (Zuzana) | |
Datum vložení: 06.04.2014 16:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz