8 vajec
8 lžic horké vody
170 g cukru krupice
190 g mletých ořechů
140 g hrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 špetka soli
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Sněhová čepice:
3 bílky
80 g moučkového cukru
šťáva z 1/2 citronu
sůl
plátky mandlí (na dozdobení)
Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.Žloutky oddělíme od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh.Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do světlé pěny, ve které se tvoří bublinky vzduchu.Po částech zapracováváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mleté ořechy. Nakonec opatrně vmícháme sníh.Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Beránka vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.Sněhová čepice: Bílky vyšleháme metličkami v horké vodní lázni spolu s cukrem, citrónovou šťávou a solí na hutný krém, které tvoří na konci metel pevné špičky.Sníh naneseme cukrářským sáčkem a dotvoříme kudrnatou srst povytahováním špiček obrácenou lžící. Můžeme dozdobit plátky mandlí.Beránka vložíme zpět do trouby vyhřáté na 100°C alespoň na 30 minut, aby se sněhový povrch zpevnil.
Recept je na beránkovou formu o objemu 600 ml, kdo má menší, může udělat beránka z poloviční dávky, nebo dopéct zbytek v jiné menší formě.
Inspirace: Gurmet duben 2014
Autor: zizalka | |
Datum vložení: 21.04.2014 09:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz