Kvásek:
200 ml rostlinného mléka
2 lžičky sušeného droždí
1 lžíce cukru
Těsto:
300 g univerzální bezlepkové mouky
100 g tapiokové škrobové mouky
100 g cukru
2 lžíce vanilkového cukru
1/2 lžičky xanthanu (nebo guaru)
2 lžíce psyllia (nebo bramborové vlákniny)
1 hrst nasekaných rozinek
1 hrst nasekaných mandlí
šťáva z 1/2 citrónu
kůra z 1/2 citrónu
cca 200 ml vlažné vody
3 lžíce oleje
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a cukr a necháme vzejít kvásek.V míse smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme kvásek, olej a postupně dodáváme vodu, až vznikne ne příliš lepivé těsto.Z toho navlhčeným rukama tvoříme bochánky a pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Z této dávky jsem vytvořila 12 menších bochánků.Necháme je na teplém místě asi 30 minut nakynout.Potřeme je lehce vodou a doprostřed zapíchneme polovinu mandle.Pečeme při 160 °C dorůžova (asi 25 minut). Do trouby přidávám plecháček s vodou, aby se těsto příliš nevysušilo.Po upečení přendáme minimazance na mřížku, aby vypářily i odspodu. Posypeme moučkovým cukrem a můžeme hodovat.
Podobně jako ostatní výrobky z bezlepkového kynutého těsta bez vajec mazanečky poměrně rychle tvrdnou. Nejlepší jsou čerstvé nebo pak rozpečené v troubě či mikrovlnce.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Autor: petram | |
Datum vložení: 21.04.2014 09:48 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz