2 broskve
70 g třtinového cukru
1 citrón (šťáva)
1 vanilkový lusk
100 ml sladkého bílého vína
Malinový přeliv:
150 g malin
30 g třtinového cukru
100 ml sladkého bílého vína
Dále:
4 porce vanilkové zmrzliny
Broskve rozpůlíme, odstraníme pecku a v kastrůlku povaříme s vínem, rozlomeným vanilkovým luskem, citronovou šťávou a cukrem.V jiném kastrůlku velmi krátce povaříme maliny s cukrem a vínem.Jakmile broskve změknou, nesmí se ale rozvařit, rozdělíme je na talířky a přelijeme malinovou omáčkou.Doplníme kopečkem zmrzliny.
Klasický recept s rodokmenem: V roce 1892 vystupovala australská sopranistka Nellie Melba v opeře Richarda Wagnera Lohengrin v londýnské Covent Garden. Vévoda orleánský uspořádal slavnostní večeři na oslavu jejího naprostého úspěchu. Pro tuto příležitost připravil francouzský kuchař Auguste Escoffier speciální dezert, později zvaný Peach Melba (Broskev Melba). Na ledové soše labutě, která se objevila v opeře, přichystal podklad z vanilkové zmrzliny, na kterém spočívaly broskve posypané cukrovou vatou. Na samém sklonku 19. století při otevření hotelu Carlton, kde byl šéfkuchařem, Escoffier recept inovoval: ledovou labuť vynechal, broskve jemně podusil a zalil je malinovým pyré.
Autor: zizala (Jaroslava Oumarová) | |
Datum vložení: 11.05.2014 20:06 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz