Těsto:
500 ml vody
1 špetka soli
citronová kůra
120 g Hery
400 g hladké mouky
7-8 vajec
Karamelová šlehačka:
150 g cukru krystal
600 ml smetany ke šlehání (alespoň 33%)
4 lžíce práškové želatiny
Poleva:
100 g krystalového cukru
50 g másla
150 ml vody
Troubu rozpálíme na 220 °C. Na dno dáme kastrůlek s vodou.Vodu, Heru, sůl a citronovou kůru svaříme. Přisypeme mouku a za stálého míchání čekáme, dokud se neudělá koule. Jakmile trochu vychladne, zašleháme postupně, po jednom, 7-8 vajec - je potřeba, aby hmota zůstala stále hustá.Z hotového těsta nastříkáme 16 větrníků o průměru 6 cm a upečeme.Pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 30 minut. Troubu během pečení neotevíráme.Na karamelovou šlehačku necháme zkaramelizovat cukr a poté jej zalijeme smetanou a zahříváme, dokud se karamel zcela nerozpustí. Odstavíme z plotny a necháme dobře vychladit. Pokud nám čas dovolí, je vždy lepší uvařit šlehačku den dopředu.Vychlazenou a odleželou šlehačku vyšleháme a poté do ní vmícháme želatinu, kterou jsme předtím zamíchali s trochou vody do jejího rozpuštění. Šlehačku přendáme do cukrářského sáčku se zdobičkou a naplníme větrníky.Na polevu necháme cukr zkaramelizovat, zalijeme jej vodou a vaříme do zhoustnutí. Přidáme máslo, zamícháme a ihned polijeme větrníky.
Těsto je dost husté, ale tak jsou větrníky pěkně vysoké a drží tvar.
Autor: Katarinka (Katka) | |
Datum vložení: 04.03.2009 14:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz