Těsto:
500 ml vody
1 špetka soli
citronová kůra
120 g másla (nebo Hery)
400 g hladké mouky
7-8 vajec
Karamelová šlehačka:
150 g cukru krystal
600 ml smetany ke šlehání (alespoň 33 %)
4 lžíce práškové želatiny
Poleva:
100 g krystalového cukru
50 g másla
150 ml vody
Troubu rozpálíme na 220 °C. Na dno dáme kastrůlek s vodou.Vodu, máslo (nebo Heru), sůl a citronovou kůru svaříme. Přisypeme mouku a za stálého míchání čekáme, dokud se neudělá koule. Jakmile trochu vychladne, zašleháme postupně, po jednom, 7-8 vajec - je třeba, aby hmota zůstala stále hustá.Z hotového těsta nastříkáme 16 větrníků o průměru 6 cm a upečeme.Pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 30 minut. Troubu během pečení neotevíráme.Na karamelovou šlehačku necháme zkaramelizovat cukr a poté jej zalijeme smetanou a zahříváme, dokud se karamel zcela nerozpustí. Odstavíme z plotny a necháme dobře vychladit. Pokud nám čas dovolí, je vždy lepší uvařit šlehačku den dopředu.Želatinu necháme asi 15 minut nabobtnat ve studené vodě v poměru 1 díl želatiny na 6 dílů vody. Nabobtnalou želatinu zahřejeme maximálně na 80 °C. Nesmí projít varem.Vychlazenou a odleželou šlehačku vyšleháme do tuha. Pár lžic ušlehané šlehačky rozmícháme v připravené želatině a poté obojí smícháme dohromady. Takto připravenou šlehačku naplníme do zdobícího sáčku.Upečené větrníky prokrojíme a naplníme připravenou šlehačkou.Na polevu necháme zkaramelizovat cukr, zalijeme jej vodou a vaříme do zhoustnutí. Přidáme máslo, zamícháme a ihned naneseme na větrníky.
Těsto je dost husté, ale tak jsou větrníky pěkně vysoké a drží tvar.
![]() |
Autor: Katarinka (Katka) |
![]() |
Datum vložení: 04.03.2009 14:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady