množství surovin pro dortovou formu
250 g hladké mouky
160 g krupicového cukru
120 g přepuštěného másla
4 vejce
1 vanilkový cukr
1 lžička prášku do pečiva
1 špetka soli
500 g ovoce
(čerstvého, mraženého nebo kompotovaného):
rybíz, maliny, jahody.....
Začneme přepuštěním másla:
na nejmenším plameni v rendlíku se silným dnem máslo rozpustíme a necháme asi 10 minut jemně probublávat. Sbíráme pěnu a nakonec přecedíme přes plátýnko a necháme prochladnout.Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, postupně zašleháme oba cukry a do pevné hmoty jeden po druhém žloutky.Jemným pramínkem, za stálého šlehání, zapracujeme prochladlé máslo.Prosátou mouku s práškem do pečiva do sněhové směsi zapracujeme už stěrkou, pomalu, jemným obracením.Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení (přivřeme ho do ráfku) a boky vystříkáme olejem ve spreji nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.Část těsta rozprostřeme do formy, poklademe částí ovoce (pokud je ovoce kyselejší, prosypeme ho cukrem), přesuneme zbytek těsta a zase ovoce. To do těsta trošku zastrčíme, aby moc nevykukovalo. Použila jsem švestky ve vlastní šťávě ze skla.Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, jestli je hotovo, kontrolujeme špejlí. Podáváme poprášené moučkovým cukrem.
Recept z blogu "Laskominy od Maryny". Díky :)http://www.laskominyodmaryny.cz/2014/05/ovocna-mas...
Autor: senky (Jana Šenkyříková) | |
Datum vložení: 01.06.2014 15:39 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz