TopRecepty.cz

Hlučínské koláče


Hlučínské koláče

Suroviny

Těsto:
600 g polohrubé mouky
400 g hladké mouky
250 g cukru krupice
150 g másla (Hery)
50 g sádla
50 g oleje
80 g droždí (2 kostky)
20 g soli (3 KL)
asi 500 ml mléka
3 žloutky

Na pomašlování koláčů:
1 vejce
4 polévkové lžíce mléka

Posypka:
600 g hladké mouky
300 g másla (Hery)
300 g práškového cukru
1 žloutek

Nádivky:
(na uvedenou dávku z 1 kg mouky, je potřeba minimálně 1,5 kg náplně, povidlové méně)
Tvarohová:
1 kg tvarohu
200 g práškového cukru
4 žloutky
100 g rozinek
sůl
citronová kůra
smísit a vmíchat 100 g rozpuštěného másla

Maková:
500 g mletého máku
1 l mléka
200 g cukru
100 g rozinek
sůl
citronová kůra
skořice (badyán)
povařit a vmíchat 150 g rozpuštěného másla
rum
na zahuštění perník, piškoty

Povidlová:
500 g povidel
cukr krystal dle chuti
sůl
75 g rozpuštěného másla
rum
k zahuštění pomleté piškoty, perník

Postup

Smícháním surovin nachystáme posypku a dáme do chladna.Nachystáme náplně.Do mísy prosejeme mouku, osolíme a přidáme z části vlažného mléka, 1 KL cukru a kvasnic vzejítý kvásek a v teplém mléce rozmíchané žloutky a cukr.
Zpracujeme těsto a na závěr do něj po částech zapracujeme vlažné roztopené tuky. Těsto vypracujeme, až je hladké a necháme kynout.
Po vykynutí propracujeme a necháme 15 minut kynout.
Pak znovu propracujeme a 15 minut necháme kynout.Uždibujeme těsto a dlaněmi tvarujeme kuličky které necháme na vále krátce kynout.
Z těsta tvoříme placičky, zabalíme do nich náplně a dobře uzavřeme.
Klademe na pečící papír na plechu švem dolů (povidlové švem nahoru) a necháme ještě chvilku kynout. Pak těsto s náplní zploštíme do tvaru koláčků a potřeme vejcem.
Do středu koláčku dáme kuličku z posypky a kolem klademe z posypky vytvořené „okvětní lístky“ do tvaru kytičky.
Plný plech dáme do trouby vyhřáté na 190˚C a pečeme 15-20 minut dozlatova.

Poznámka

Jedná se o slavnostní (tedy drahé…, jenom toho cholesterolu co je v nich!!!) koláče, které se na Prajzké pekly původně asi 15 cm velké. Pro tuto velikost je na jeden kousek potřeba 80–100 g těsta. Na1 ks, v dnešní době obvyklé velikosti, je potřeba asi 40 g těsta a kdo si chce s koláčky opravdu vyhrát, tak vezme 20 g těsta na kus… Stojí psáno, že z 1 kg mouky vyjde 60 až 65 koláčků. Mně se vedle 4 ks maxikoláčů podařilo nacpat na plechy ještě dalších 60 midi a minikoláčků. Práce mi vzala 3 hodiny života! Pravda, s tím zdobením jsem se moc nepáral…
A až po upečení mi doplo, že ta drobenka je vlastně skoro čistokrevné linecké těsto!



Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

autor Autor: casino
Datum vložení Datum vložení: 11.07.2014 22:49

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz