800 g (1 kg) hladké mouky 00
500 g (600 g) 100% tuku
3 vejce
200 ml (250 ml) bílého vína, NEBO!!! mléka
sůl
Náplň na 1 ks:
2 PL strouhanky
1/4 kg jablek
rozinky
1-3 PL cukru písek podle chuti
1 KL skořice
ořechy sekané
Do prosáté mouky na vále nastrouháme přes velkou slzu studený tuk.
Prsty prohodíme (zlehka obalíme tuk v mouce).
Do směsi vyklepneme studená vejce a velkým nožem je zapracujeme. Postupně přiléváme studenou tekutinu a až posléze těsto rychle zpracujeme na vále rukama.Těsto uložíme do chladu a připravíme jablka na náplň.
Omytá můžeme okrájet a nastrouhat na velké slze, či nakrájet na kostičky.
Můžeme je trošku podlábit a slít uvolněný mošt.Těsto rozdělíme na 6 (8) ks a rozválíme na pomoučeném vále.Pláty naplníme, zavineme přes sebe (spoje napřed potřeme vodou) a upečeme na suchém plechu 15´/200 °C.
Poznámka:
Těsto není třeba hníst úplně dohladka… Kousky tuku v těstě nejsou na škodu a takové těsto více „listuje“
Tento štrúdl se NEroluje!!! Na střed pásu těsta se dá náplň a kraje se přehnou přes sebe. Tím se předejde srazku (brousku), který se vytvoří, když těsto zavinete s náplní dohromady.
Závin par excellence je z kompotovaných broskví (meruněk) s marcipánovou vložkou.
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…
Autor: casino | |
Datum vložení: 17.07.2014 19:58 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz