Těsto:
150 g hladké mouky
75 g másla
kůra z 1/2 citrónu
trošku soli
5 lžic studené vody
Náplň:
500 g třešní
100 g másla
2 vejce
50 g loupaných mandlí
150 g hladké mouky
100-150 g moučkového cukru
Ze změklého másla, mouky a vody uděláme těsto. Nezapomenout citronovou kůru, opravdu je třeba ostrouhat celou půlku většího citronu.Z těsta uděláme bochánek a dáme na dvě hodinky do lednice (vajíčko tam není)!Třešňová hmota na plnění:
Změklé máslo a prosátý cukr s jednou lžící horké vody vyšleháme do pěny. Přidáme umleté opražené mandle.Mícháme dál a postupně přidáme nejdřív jeden žloutek, pak druhý žloutek. Dobře našleháme, přidáme bílky a zase velice dobře prošleháme.Nakonec přidáme prosátou hladkou mouku a třešničky. Když se to zdá být velmi řídké, klidně přidáme ještě hladkou mouku.Těsto rozválíme rovnou na pomoučněném pečícím papíře, jde to velmi lehce a naplníme směsí s třešněmi. Zarolujeme pomocí papíru a opatrně dáme na plech.Pečeme bez horkovzduchu na 170°C 45 minut do zlatova.
Řiďte se svojí troubou. Po upečení horký potřít důkladně rozpuštěným máslem - nešetřit.
Nechat úplně vychladit, až pak opatrně krájet. Lepší je podávat na druhý den. Šťáva z třešní vsákne do mouky v krému, takže všechno je vláčné.
Recept je od mé tchýně, je to lehký moučník a já ho peču i s višněmi, ten je podle mě ještě lepší než třešňový !
Dají se použit kompotované i mražené třešně, nechte je dvě hoďky trošku rozmrznot.
Autor: Veronika.Hrozna (Veronika Hrozna) | |
Datum vložení: 20.07.2014 11:04 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz