4 vejce
100 g cukru + 6 lžic na karamel
40 g kakaa
3 lžíce rumu
½ l čerstvého mléka
100 g sušenek amaretti + na dekoraci
Sušenky najemno rozdrtíme. Já jsem použil mlýnek na strouhaní. Dáme stranou.
Na pánvi nebo v menším kastrůlku si připravíme světlý karamel ze 6 lžic cukru a 4 lžic vody. Karamel rozdělíme do zapékacích mističek (kokotek) tak, aby jsme pokryli celé dno. S karamelem pracujeme opatrně, ale rychle, hned vychladne a tvrdne.
Vejce lehce rozšleháme, přidáme cukr, prosáté kakao a dobře promícháme.
Přidáme rum a mléko, opět dobře promícháme.
Nakonec přidáme rozdrcené sušenky a zase dobře promícháme. Směs rozdělíme do zapékacích mističek na ztuhlý karamel.
Mističky dáme do hlubšího pekáčku, do kterého nalijeme horkou vodu, která by měla sahat asi 1 cm pod okraj mističek.
Dáme péct do předehřáté trouby na 180ºC asi 40 minut. Když se dotkneme hmoty prstem, lehce přitlačíme uprostřed mističky a cítíme že nám hmota klade odpor mělo by to být pečené.
Upečené Bonet vyndáme z vody a necháme je úplně vystydnout, potom je dáme vychladit do lednice.
Při podávání vychlazený Bonet vyklopíme na talířek a na každý položíme jednu sušenku amaretti.
Fotopostup zde:http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/...
*Můžeme dělat individuální porce do zapékacích mističek (používáme-li keramické, ověříme si jestli vydrží teplotu přes 200ºC, aby se nám po nalití karamelu nezničili, karamel má nějakých 230ºC), anebo můžeme použít například chlebíčkovou formu, po vychladnutí vyklopíme a krájíme jednotlivé porce.
**Bonet je v podstatě pudink, pocházející z italské oblasti Piemonte (doslovný překlad slova bonet z místního nářečí znamená klobouk). Je to obdoba francouzského Crème caramel a španělského Flan de huevo.
***Toto je jedna z verzí, existuje mnoho obměn, které se převážně liší v množství jednotlivých surovin.
Autor: Miquel | |
Datum vložení: 01.08.2014 07:59 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz