Těsto:
Hladká mouka 250 g
2-3 žloutky
80 g krystal cukr
1 prášek do pečiva
120 g rozpuštěného másla (hera)
Drobenka:
80 g lehce povoleného másla (hera)
80 g krupicového cukru
špetka skořice
cca 100-130 g polohrubé - hrubé mouky
Náplň:
2-3 jablka
skořice
vanilkový cukr
Náplň 2:
tvaroh v kostce
hustý pudink z 250 ml mléka
100 g zakysané smetany
cca 80 g cukru
kapka rumu
Čepice:
3 bílky
80 g cukru
Těsto:
do mísi prosejeme hladkou mouku, přidáme žloutky, rozpuštěnou heru, cukr, a prášek do pečiva. Vezmu šlehač a všechno mísím, až do - hutnější "drobenky", potom jen rukama promačkám (míň se nadřu), vznikne těsto, kterým vytlačím koláčovou formu i do vysokých okrajů (nic neválím)..Je možné, že nějaký kousek těsta zbyde, ten popřípadě použijeme dál na
Drobenku -
přisypeme (polo)hrubou mouku, povolené (klidně i rozpuštěné máslo/heru), skořici, krystal a vytvoříme drobenku (ja volím úplně rozpuštěný tuk, a zase to vezmu el. šlehačem, kdy mam drobenku bez špinavých ruk za chviličku).
Náplň 1 - jablka na kostičky/nasrouhat, ochutit dle chuti cukrem a skořicí, přidat do formy vystlané těstem
Náplň 2 - uvařit hustý pudink z 1/4 l mléka, přidat kostku tvarohu, a 100g zakysané smetany, dosladit dle chuti, popř. i kapkou rumu.
Tvarohovou náplň přidáme na jablka, a dáme do trouby na 180°C, cca na 15minut.
Po 15minutách přidáme na koláč čepici z bílků a cukru, kterou zasypeme drobenkou.
Pečeme dalších 15-20minut. Nejlepší je koláč den odleželý v lednici a podávaný studený.
Autor: masa603 | |
Datum vložení: 26.08.2014 13:23 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz